Biologi

bio c spørgsmål

21. maj 2007 af Leah (Slettet)
Hey,
skal op i biologi C eksamen.. så har lige nogle ting jeg skal have afklaret.

1)Glukose og aminosyrer optages i tyndtarmen til blodkarsystemet vha. ... aktiv transport eller faciliceret transport?

2) Nogen som simpelt kan forklare mig proteiners, kulhydraters samt fedts opbygning? Kemisk! Forsøger selv først.

Kulhydrat: Opbygget af monosakkarid til enten mono- di - eller polysakkarid. (mere at sige om det?)

Fedt: Tre C'er, med to eller et H'hver og et o er glyserol-delen. (O-C=O) - er fedtsyre delen. Tilsammen er det et triglycerid (fedtstof)

Protein: Syregruppe (COOH), NH2 (aminosyrer) R (en kække som består af CH, kulstofatom med brintatomer på), CONH (peptidbinger).



Ret mig endelig hvis det er forkert, eller hvis der er noget som skal uddybes. Jeg beder kun folk, som er 100% sikre på deres svar, at svare på dette..

På forhånd tusinde af tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2007 af stud.med (Slettet)

1: Den er lidt tricky idet det faktisk er begge to.
Glucose og aminosyrer optages ved en proces kaldet sekundær aktiv transport fra tarmen ind i tarmcellen sammen med en natrium ion. Processen er aktiv fordi natrium/kalium pumpen holder koncentrationen af natrium lav inde i tarmcellen så natrium-ionen gerne vil løbe derind pga koncentrationsforskelle og da samtidig trækker en glukose eller en aminosyre med ind i cellen.

Når glukosen og aminosyrerne skal ud af tarmcellen til blodet sker det ved en passiv transport (faciliteret transport og passiv diffusion) idet koncentrationen i tarmcellen af glukose og aminosyrer er meget større end i blodet.
Men hvis dette har forvirret mere end det har gavnet så hold dig til at transporten er aktiv.

2:
•Kulhydrater er 100% korrekt
•Fedtsyrer (triacylglyceroler) er opbygget af en glycerol-rygrad hvori er påsat tre fedtsyrer (acyl'er) via estherbindinger - deraf navnet tri(3)acyl(fedtsyrer)glycerol(glycerol-rygrad).
http://www.public.iastate.edu/~cfford/101triacylglycerol.gif
De umættede fedtsyrer (fedtsyrer med dobbeltbindinger mellem C-atomerne) sidder som regel som den midterste fedtsyre og er oftest den hårdeste at fraspalte fra glycerol-rygraden.

Yderligere findes et fedtstof kaldet cholesterol der består af et 27kulstof molekyle med 4 ringstrukturer.

•Protein består af hovedgruppen der ved fysiologisk pH (ca.7,4) har følgende struktur (H3N-CH-COO(enkelt negativ ladning på COO). På alfa-C-atomet i midten er påkoplet en sidekæde bestående en kulstofkæde hvor der kan være påkoplet aminogrupper (-NH2), carboxylsyrer (-COOH), sekundære og primære alcoholer (-OH) samt sulfatgrupper (-SH).
http://www.chemistrydaily.com/chemistry/upload/c/c5/Amino_acids_2.png

Der kan siges meget mere, men det er den overordnede forståelse der er vigtig, og det lyder til du har styr på det. Held og lykke med eksamen.

Skriv et svar til: bio c spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.