Kemi

Atomers molekyler

29. april 2011 af jeanluca - Niveau: C-niveau

Hej,

Jeg har svært ved at forstå atomernes molekyler. Med det mener jeg at der står i den kemi bog jeg læser i at man bare skal vide at en Cl atom er lig med Cl2?

Så forholdet mellem Mg2+  Cl- er 1:2, da Mg2+ åbenbart kun har 1 molekyle?

Men hvor kan jeg se hvor mange molekyler hvert enkelt atom består af. Det skal jeg åbenbart vide, og kan ikke rigtig finde det omme bag i bogen eller på nettet?

Fx. så skal jeg derefter finde ionforbindelsens formel for: Bariumbrombid? Der skal jeg vel ind og finde størrelsesforholdet før jeg kan skrive ionforbindelsen?

På forhånd tak.


Svar #1
29. april 2011 af jeanluca

Og nej, det hedder sikkert ikke engang molekyler, men størrelsesforholdet i et iongitter


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. april 2011 af Dulugtergrimt

Nej. Cl er ét atom. Cl2 er en elektrisk neutral grundstof-forbindelse.

+'erne og -'erne er deres elektriske ladning, når atomerne er på ion-form. Har du hørt om oktet-reglen?


Svar #3
30. april 2011 af jeanluca

Mit spørgsmål går på, hvor jeg kan slå den neutrale grundstof forbindelse op henne? Altså at Cl er 2 og Mg2+ er 1.

Bogen beskriver det sådan: Formlen MgCl2 betyder ikke at en magnesiumion er bundet til netop to chlorid. Formlen betyder, at Mg2+ og Cl- indgår i et kæmpemæssigt iongitter i forholdet 1:2- Stoffet indeholder dobbelt så mange Cl- -ioner som Mg2+ -ioner. Som jeg ser det, så er det bare noget man skal vide at Cl- er 2 og Mg2+ er 1 eller er det noget man kan slå op eller regne sig frem til?

Ja, oketet reglen og hvad der sker når et atom optager en elektron fra et andet atom er jeg sådan set med på sådan nogenlunde da. Alle atomer prøver at ligne ædelgasatomerne i gruppe 8, så fx triumNa afgiver 1 elektron for at komme over i gruppe med ædelgasser = Na+ Men jeg er lidt i tvivl om hvordan de uregelmæssige atomer fungere med henblik på ion forbindelserne. Fx. findes der både jern som har ionforbindelsen fe2+ og fe3+?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2011 af Dulugtergrimt

Mg2+ er IKKE "1". 2+ signalerer at den netop ikke er neutral. Det er en ion og ioner er ikke neutrale.

Mht. oktetreglen så kommer ladningen, netop fordi atomerne prøver at ligne ædelgasserne, og dermed bliver de omdannet til ioner. Magnesium-atomerne er normalt kemisk neutrale, men når de prøver at efterligne en ædelgas afgiver de 2 negative elektroner fra sin yderste skal. Når noget neutralt afgiver 2 negative ladninger, må det populært sagt have 2 positive ladninger i overskud. Deraf Mg2+ - magnesiumion der kan optage 2 frie elektroner for at blive neutralt ladet igen.

Det samme med Cl, der dog bare optager en enkelt elektron istedet for at afgive. En Cl skal derfor optage 1 ion mens magnesium skal optage 2. Dermed må 2 Cl--ioner kunne gå sammen med 1 Mg2+-ion, og dermed skabe det elektrisk neutrale MgCl2. Dermed må en saltkrystal bestående af magnesium og chlorid have en sammensætning på 1 del magnesium pr. 2 dele chlorid.


Svar #5
30. april 2011 af jeanluca

Så det vil sige at hvis jeg har stoffet ammoniumchlorid så er størrelsesforholdet -->

NH4Cl = 1:4 - idet vi skal bruge 4 Cl-ioner pr. NH4+ ion for at skabe en elektrisk neutral NH4Cl?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2011 af Dulugtergrimt

Nej! 4-tallet er antallet af H'er. NH4+ har én positiv ladning og går derfor sammen med Cl- der har én negativ ladning i forholdet 1:1


Skriv et svar til: Atomers molekyler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.