Oldtidskundskab

Noter til Perikles' mindetale eller Kvinderne fra Troja?

24. maj 2005 af us_clom (Slettet)
Jeg kunne virkelig godt bruge lidt noter til Thukydid: Perikles' mindetale og Euripides: Kvinderne fra Troja... Nogle der kan hjælpe mig lidt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2005 af Siggeir (Slettet)

Desværre, men kunne virkelig godt bruge nogle om perikles' mindetale selv... help help!!?

Brugbart svar (2)

Svar #2
25. maj 2005 af natgizzer (Slettet)

Hmmm....mine notater er ikke ligefrem en guldkorns samling af astronomiske dimensioner, men de er vel bedre end ingenting, right?! Here goes (de er en del rodede!)

Thukydid = en af de vigtigste græske forfattere + historiens fader mht. politisk realisme som disciplin.

Thukydids værker er mere faktuel fortælling end Herodots. Der er ingen myter/guder indblandet.

MEN Thukydids mål var ikke altid så meget at fremvise begivenhederne i krigen på en akkurat måde som at gøre et studie i en specifik lærestreg som historien kan lære os.

Fordi målet ikke var at vise historien akkurat så meget som at vise hvad den kunne lære os, indrømmer Thukydid at:

- han ikke har kunhnet huske alle de lange taler præcist -> opdigter dele af talen i overensstemmelse med historiens lærestreg.

- Har ikke set el. hørt alt selv i alle tilfælde: fået fortalt fra andre

Thukydids værker kan FOR DET MESTE regnes som førstehåndskilder idet han var Athensk general.

Thukydid har et CYCLISK historiesyn -> historie = kontinuerlig fald og rejsning af emperier.

BAGGRUND FOR GRAVSTALEN:

Perikles = en af de mest prominente ledere af det Athenske demokrati.

Gravstale for at :
- hædre de dræbte soldater
- lovprisning af Athen som legemliggørelsen af de idealer som soldaterne døde for at forsvare -> mere hæder til soldaterne

(perikles):
-Taler om det Athenske folks storhed:
Athen = en rollemodel for resten af grækenlands byer
- athenernes mod kommer fra gennemtænkning og diskution af de farer de er udsat for.
- Athenerne er alsidige
-Kvinder opnår den største hæder ved at mændene ved så lidt om dem som muligt - dydige
- At athenerne ikke skal opgive krigen
- at Athens herredømme over havet er af den yderste vigtighe

Thukydid nævner, som sagt ikke guderne direkte, men putter Athen på en pedestal istedet -> Athen får gudelignende status = propaganda og ej pålidelig som kilde ( 1. fordi han jo ikke kan huske de lange taler ordret og har valgt at vise sin fortolkning af græsk historie som han synes at den BURDE ses istedet for hvorledes den rent faktisk skete og 2. fordi han ikke forholder sig neutralt til historien, selvom han hævder at gøre det)

Perikles lægger VOLDSOMT meget vægt på Athens storhed og hvad vigtigere er: DEMOKRATIETS STORHED!!! (er relevant fordi han beviser at soldaterne ikke er døde forgæves).

...Kan sammenlignes med Lincolns tale ved Gettisburg (men den må I selv læse)

Har en del mere...men kl. er mange og jeg er trææææt ;) så jeg slutter her

håber at det kunne bruges selvom at det er en del rodet...





Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2005 af natgizzer (Slettet)

hovsa, glemte lige at nævne (selvom I nok har opfattet det i forvejen) at de ovenstående notater KUN er til gravtalen plus lidt om Thukydid generelt...

Har ikke haft om de andre ting du nævnte.

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2005 af Siggeir (Slettet)

Mange tak! Det var rigtig dejligt :)
Danke Danke...

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2005 af natgizzer (Slettet)

Det var da så evigt lidt ;)

Brugbart svar (1)

Svar #6
25. maj 2005 af Angorakat (Slettet)

Han priser HANDLING frem for ord i sin tale. Bruger faktisk kun en meget lille del på rent faktisk at prise de faldne. Resten bruger han på indirekte at kritisere Sparta, som jo ikke har demokrati, og så få folket til at opruste. Det er i begyndelsen af krigen, og han kan af gode grunde ikke vide hvor længe den ender med at vare. Men hans pointe med at folk skal gå hjem og få børn er meget god, idet krigen faktisk kommer til at vare mange år. Det når Perikles dog ikke at opdage da han dør af pest ret tidligt.

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2005 af sunewillink (Slettet)

Natgizzer. du har reddet min nattesøvn! det var det eneste jeg ikke havde noter til, og jeg skal op i morgen. jeg har simpelthen søgt overalt...

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2005 af natgizzer (Slettet)

Sunewilink:

Glad for at have kunnet hjælpe ;)

Jeg skal også op idag (ARGG)

Held og lykke!

Skriv et svar til: Noter til Perikles' mindetale eller Kvinderne fra Troja?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.