Kemi

Forklar sætning!!! radioaktivitet

08. juni 2011 af Sinimini (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej

Hvad vil det sige at: "En ustabil kerne vil henfalde på et eller andet tidspunkt, men det er umuligt at forudsige hvornår det vil ske. I et radioaktivt sotf med kort halveringstid er sandsynligheden for, at en bestemt atomkerne henfalder, stor, mens den er lille i stof med lang halveringstid."

Det forsåtr jeg ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2011 af 215 (Slettet)

 En kerne der er ustabil vil hanfalde.. hvis der er kort halveringstid, vil den lave mange henfald, og hvis den har lang halveringstid, vil den lave få henfald..


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. juni 2011 af mathilde499 (Slettet)

Der står at en en radioaktiv kerne vil henfalde. Henfald er forskelligt i forhold til om det er alfa, beta eller gamma. Halveringstid er: Du har et radioaktivt grundstof. På et tidspunkt holder det radioaktive stof med at være radioaktivt. Hvis halveringstiden fx er 1 dag, så vil halvdelen (50%) af stoffet være væk efter 1 dag. Går der 2 dage er det så til 25%, da stoffet så halveres.

Der står noget om alfa, beta og gamma-partikler i din bog.

Sådan ser et alfa henfald fx ud:

Når alfa henfalder skyder den 2 protoner + 2 neutroner væk (2p+2n = heliumkerne - kig i det periodiske system), og eftersom det er antallet af protoner, der bestemmer grundstof nr. falder grundstof nr. med to, da den jo mister de 2 protoner.

Forstår du ikke det her, så åbn dokumentet.


Skriv et svar til: Forklar sætning!!! radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.