Fysik

Fysikeksamen om radioaktivitet - hjææælp!

21. juni 2011 af SigneBuhl (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle - lige et hurtigt spørgsmål:

Hvad hedder formlen man bruger for at finde ud af hvor mange elektorner man max bruger i en skal?

Jeg skal op til mundtlig eksamen i emnet i morgen tidlig så jeg ville sætte stor pris på lidt hjælp!

Hilsen Signe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2011 af peter lind

Jeg har ikke nogen færdig formel; men den kan du selv lave. Du skal vide at i et atom kan to elektroner ikke have samme kvantetal Ved hovedkvantetallet n kan en elektron have et kvantetal l, som er et ikke negativt helt tal mindre end n. Mulighederne er altså 0, 1, ... n-1. For hver kvantetal l kan den have et kvantetal m som er et helt tal  hvor |m| ≤ l. For l = 1 kan m så have værdierne -1, 0, 1. Desuden har hver elektron et kvantetal s om kan have værdierne ± ½. 

Eks. Hvis n = 2 har vi mulighederne l = 0 og l = 1.

For l = 0 er der kun mulighed for  m = 0. Der er mulighed for s=±½ altså 2 kvantetilstande.

For l = 1 er der mulighed for m = -1, 0, 1 altså 3 muligheder. For hver af disse muligheder er der mulighed for s=±½ altså i alt 6 tilstande.

For n = 1 er der altså 8 mulige kvantetilstande.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. juni 2011 af Hr. Kræmer (Slettet)

Peter lind
Kig lige en gang til på hendes niveau ;)
Kvantetal bliver introduceret på A-niveau eller 1.år Uni... rooooooolig :)
Prøv i stedet
Ne = 2* 2^n
Dog max 32


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2011 af Hr. Kræmer (Slettet)

Men HUSK!
Ikke flere elektroner, end der er protroner i skalen (til fysik-eksamen C - i hvert fald)
Hvis de spørger "Nå - ikke?!"  Så fortæl, at det ellers bliver et atom med en ladning
F.eks har O2- modtager 2 elektroner, ik?  På samme måde kan man skabe en Cl2- (kræver MEGET energi), så det KAN lade sig gøre at bryde reglen.


Skriv et svar til: Fysikeksamen om radioaktivitet - hjææælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.