Samfundsfag

Multietnisk samfund?

13. december 2011 af 1MAZ23DSJR87 (Slettet)

Er der nogle af jer der kan komme med en fyldest gørende bud på hvad et multietnisk samfund egentlig er? Der bliver snakket meget om det i medierne, men det forekommer mig stadig uklart, hvad der definere sådanne et samfund. Om det fx er kvantitateten på nationaliteter eller om hvor mange der etnisk personer der befinder sig i landet.

Tak for budene på forhånd :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. december 2011 af Pettson

Prøv at slå begrebet op i et leksikon om samfundsforhold (prioriteret rækkefølge):

Samfundslex
BOG: 4. udgave, 1. oplag. Gyldendal, 2009
tekst: Peter Nørbæk Hansen, Palle Qvist
478 sider, illustreret + 1 cd-rom
Form: leksika
Opstilling i folkebiblioteker: 30
ISBN: 978-87-02-07599-1

Samfundsfag
Emne: Danmark ; samfundsfag ; samfundskundskab
Opslagsbog med både korte, præcise forklaringer og lidt længere artikler, hvor vigtige begreber i faget samfund forklares. Med mange krydshenvisninger
BOG: 1. udgave, 1. oplag. Gyldendal, 2009. (Gyldendals små opslagsbøger)
Malene Dietz og Dorthe Frost
278 sider, illustreret i farver
Form: håndbøger
Målgruppe: for 8. klasse ; for 9. klasse ; for 10. klasse
Opstilling i folkebiblioteker: 30.26
ISBN: 978-87-02-06175-8


Brugbart svar (2)

Svar #2
13. december 2011 af DenBlåBejler (Slettet)

Er du kun interesseret i et multietnisk samfund, eller kan en forklaring vedr. det multikulturelle samfund også bruges?

Et multietnisk samfund er vel defineret ved, at flere forskellige etniciteter lever indenfor et afgrænset territorielt område.

Et multikulturelt samfund, som jeg har beskæftiget mig mere med, kan med lidt god vilje defineres ved flere kulturer der lever indenfor et afgrænset territorielt område. Det er dog vigtigt at forstå, at begrebet ingen ophavsmand har, det vil altså sige, at der kan være 1000 forskellige definitioner på begrebet, og i princippet er ingen mere rigtig end en anden.
Selvom begrebet ingen ophavsmand har, er der bred konsensus om, at et multikulturelt samfund (med en normativ tilgang til begrebet) er defineret ved, at flere kulturer lever indenfor et afgrænset område og er lige. Her vil der således ikke være nogen majoritetskultur til at dominere minoritetskulturerne. Man kan altså ikke tale om et multikulturelt samfund nogen steder, med en normativ tilgang til begrebet.

Hertil kommer der så den deskriptive tilgang til begrebet, hvor man kan sige - "defineres ved flere kulturer der lever indenfor et afgrænset territorielt område" - her behøver de ikke at være lige, men bare leve samme sted. Her kan der altså godt være en majoritetskultur der dominerer.

En antropolog der kunne være spændende for dig at tage fat i kunne være Putnam (kender ikke hans fornavn). Putnam snakker om diversiteten i et samfund og følgerne deraf. Han siger at diversitet skaber gruppedannelse og formindskning af solidaritet i samfundet, både til andre grupper, men også til politiske institutioner. (hvis du er interesseret i at høre mere om ham, kan du bare lige sige til, men det er ikke sikkert, det er det, du søger efter :-P)

Håber det kunne bruges lidt :)


Skriv et svar til: Multietnisk samfund?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.