Fysik

radioaktivitet - henfaldskonstant mm

20. april 2012 af johanneaxelsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lidt problemer med lidt fysikopgaver:

Opgave 133. En prøve af uranholdigt mineral har gammaaktiviteten 412 Bq fra uran-238.

U-238 henfalder ved en alfaproces med halveringstiden 4,47*10^9 år.

b. beregn henfaldskonstanten.

c. hvor mange U-238 er der i prøven?

d. Hvor mange gram U-238 er der i prøven?

e. Hvad var prøvens aktivitet ved Jordens skabelse for ca. 4,5*10^9 år siden?

 

på forhånd tak. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. april 2012 af peter lind

b) der gælder N(t) = A0(½)t/T = A0*e-kt, hvor T er halveringstiden og k er henfaldskonstanten. Der findes også en formel, som du sikkert kan slå op i en bog.

c) Brug N'(t) = -A = -k*N hvor N er antal kerner til tiden t

d)  slå massen af kernerne op i en tabel eller bog

e) indsæt t = -4,5*109 år i formlen i b)


Brugbart svar (3)

Svar #2
21. april 2012 af mathon


e. Hvad var prøvens aktivitet ved Jordens skabelse for ca. 4,5·109 år siden?

 

                                        A = Ao·e-k·t

                                        Ao = A·ek·t

                                        Ao = (412 Bq)·e(1,55066·10^-10  år^-1)·(4,5·10^9 år) = 827,842 Bq


Brugbart svar (5)

Svar #3
21. april 2012 af mathon

detaljer
                         k = ln(2) / T½ = ln(2) / (4,47·109 år) = 1,55066·10-10 år-1 = 4,91387·10-18 s-1

 


Svar #4
22. april 2012 af johanneaxelsen (Slettet)

tusind tak for hjælpen. men til Mathon: resultaterne til sidst. hvordan laver du det om til s-1 og hvordan får du et helt andet resultat? 


Svar #5
22. april 2012 af johanneaxelsen (Slettet)

jeg forstår heller ikke c'eren? kan du uddybe?


Brugbart svar (2)

Svar #6
22. april 2012 af mathon

c)
                            A = k·N

                            N = A / k = (412 s-1) / (4,91387·10-18 s-1) = 8,38444·1019


Skriv et svar til: radioaktivitet - henfaldskonstant mm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.