Kemi

2 Kemi-opgaver

22. september 2003 af SP anonym (Slettet)
Jeg har en opgave som jeg er ved at være grædefærdig over, det er et år siden jeg sidst havde kemi og selv om den først er til torsdag er jeg ved at få stress over den. Kan nogle fortælle mig hvordan jeg skal gribe de her spørgsmål an?

1 Acetophenon har densiteten 1,026 g/mL. Beregn, hvor stor en stofmængde acetophenon der er anvendt.

2 Beregn det teoretiske udbytte af benzoesyre. Det teoretiske udbytte angives i gram.

Baggrundsviden er at jeg har forsøgt at fremstille benzoesyre ud fra acetophenon ved hjælp af en Haloformreaktion (som jeg ikke ved hvad betyder?). Reaktionen skulle se ud som følger:

C6H5COO^- (aq) + H^+ (aq) -->
C6H5COOH (s)

Hvorefter det hele renses osv.

På forhånd TAK, tusind Tak til alle der gider sætte sig ind i det her og hjælpe mig, for jeg kan ikke huske hvad jeg skal gøre for at løse sådanne opgaver.

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2003 af krelle (Slettet)

hmmmm, du må lige skrive opgaven op!!!

Svar #2
22. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Sorry, jeg er på dybt vand her :-).

I opgaven som mere eller mindre også kan findes på dette link:
http://fc.nykat-gym.dk/~LA/kemi/Benzoesyre.doc

står der at man starter med at blande acetophenon med en opløsning der indeholder natriumhypochlorit (Haloformreaktionen) som på min opgave bare er vist som en tegning, men må formodes at være denne reaktion:

C6H5COCH3 + 3ClO- --> C6H5COO- + CHCl3 + 2OH-

I Opgaven bruges der 200 mL Klorin, 5,0 mL acetophenon
Opgaven er at løse:

1 Acetophenon har densiteten 1,026 g/mL. Beregn, hvor stor en stofmængde acetophenon der er anvendt.

2 Beregn det teoretiske udbytte af benzoesyre. Det teoretiske udbytte angives i gram.

- Det var mere for at få anvisninger til hvordan jeg skal gribe det an, men når jeg starter med den helt forkerte ligning, soå er det vist tydeligt at jeg ikke er helt med - endnu.

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2003 af krelle (Slettet)

Efter at have kigget på linket,kan jeg se at opgaverne skulle være til at finde ud af!

1:
Du ved at der er brugt 5,0 mL acetophenon. da det vejer 1,026 gram pr. mL. så siger du bare:
1,026g/mL*5,0 mL=5,13 g (læg mærke til at enhederne går ud). Så skal du bare have molarmassen acetophenon, og så kan du finde stofmængden ved formlen n=m/M.

2:
Den næste er også meget simpel, men der må du også tænke lidt selv. Jeg går udfra at der er tilført hypochlorit-ioner i overskud, ellers bliver opgaven lidt svær at regne.
Fra foregående opgave kender du stofmængden af den tilførte acetophenon. Så regner du videre i reaktionsskemaet. og så skulle du gerne kunne regne dig frem til et resultat.

Du kan lige skrive hvad du får, så kan jeg se om jeg får det samme. HVis du ikke kommer videre, kan jeg lige skrive udregningerne for dig.

Svar #4
23. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Acetophenons molarmasse er 120,16 g/mol, og der bliver brugt 5,13 g, dvs.

5,13 [g]/120,16 [g/mol] = 0,0427 [mol]

Korrekt?

Den anden opgave vender jeg lige tilbage til, da jeg har lidt travlt lige nu, men tak for hjælpen.

Svar #5
23. september 2003 af SP anonym (Slettet)

I opgave 2 siger man vel først til sig selv at der er lige så mange mol benzoat-ioner som der er af acetophenon? Og derefter fortsætter man i den reaktion jeg skrev øverst og siger at der er lige så mange mol benzoesyre som benzoat-ioner? og så finder man molarmassen af benzoesyre: 122,12 [g/mol] og sætter denne ind i formlen: m = n*M
og får at massen er: 0,0427*122,12 = 5,21 g?

Svar #6
23. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Der er tryk på forummet herinde, så jeg holder lige dette håb om at få svar på om det er rigtigt hvad jeg gør op igen.

Svar #7
23. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Du behøver ikke svare, der er blevet lagt en ligende rapport ind på siden, så jeg kan se at det er rigtigt, men tak igen ;-).

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2003 af krelle (Slettet)

Jeg har desværre ikke haft mulighed for at svare. Lige pludselig var strømmen sgu væk. Men jeg har lige kigget hurtigt på det du har skrevet, og det ser rimeligt fornuftigt ud.

Skriv et svar til: 2 Kemi-opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.