Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Identitetsdannelse i det senmoderne samfund

12. december 2012 af hinchely (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle studieglade, intelligente, hjælpesomme, folk som keder sig osv!

 

Jeg har nogle spørgsmål til jer som jeg håber der er nogen som gider at tage sig tid til at svare på og på den måde hjælpe mig videre imod en god SRP og juleferie!

 

Her i min SRP skriver jeg om Identitetsdannelse i det senmoderne samfund.

 

I min opgave bliver jeg bedt om at redegøre for centrale karakteristika med udgangspunkt i sociologisk teori.

I analysen skal jeg analysere novellern Tyveri, Polteraben samt Netto og Fakta som er fra Jan Sonnergaards novellesamling Radiator. Analysen skal såfremt tage fokuseres på relevant socilogisk teori om det senmodernes påvirkning af de enkelte individer. Og så skal jeg tilsidst lave en samlet fortolkning af novellesamlingen.

Diskussionen skal jeg give en perspektiverende diskussion af hvorvidt novellesamlingen giver et realistisk billede af livet i en storby i det senmoderne samfund.

 

Så langt, så godt... Indtil videre har jeg redegjort for nogle elementer af Anthony Giddens' modernitetsanalyse. (Et dynamisk samfund, som har tre punkter som skaber en dynamik: adskillelse af tid og rum, udlejring af sociale relationer og den øgede refleksivitet hos individet. Jeg har også redegjort for aftraditionaliseringen som finder sted i det senmoderne samfund). Så har jeg redegjort for Bourdieus teori om habitus, kapital og felter. 

Er der andre sociologiske teoretikere som kan være relevante i min sammenhæng og bør nævnes? Mangler jeg evt. noget fra Giddens som I lige kan komme i tanker om?

 

Analysedelen går såment fejlfrit so far! Dog har min lærer/vejleder, sagt at det er en god idé at finde andres analyser af novellesamlingen/novellerne som kan inddrages i opgaven. Hvor kan jeg finde disse og hvor meget bør jeg inddrage dem?

 

Mit diskuterende niveau er jeg ikke nået til, og jeg forstår ikke helt hvad der skal til. Når jeg bliver bedt om en perspektiverende diskussion, forventes det så at jeg skal perspektivere novellesamlingen til et andet værk? Eller til artikler eller noget i den stil?? Hvis der er én som kan hjælpe mig i gang her, ville det være rigtigt fedt. 

 

På forhånd tusind tak!


Svar #1
12. december 2012 af hinchely (Slettet)

Jeg glemte at nævne at jeg også har redegjort for eksistentiel angst (Giddens) i min redegørelse :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. december 2012 af 2me (Slettet)

Hej.. Jeg har både læst Polterabend og Netto og Fakta (dog ikke tyveri) af Jann Sonnergaard. Han har vidst nok skrevet tre novellesamlinger, hvoraf de hver i sær skal repræsentere historier for henholdsvis underklassen, middelklassen og overklassen. Novellesamlingen Radiator er underklassen. Hans noveller er socialrealistiske.

Jeg har lavet analyse af netto og fakta... Og også lidt af polterabend, som desuden regnes for at være en af hans 'bedste'..


Svar #3
13. december 2012 af hinchely (Slettet)

Yes. Jeg har alle tre, og har valgt at tage udgangspunkt i den som omhandler underklassen, altså Radiator. :-)

Men kan du svare mig på hvad en perspektiverende analyse indebærer? Og evt. hvordan jeg undgår en alt for samfundsfaglig analyse af novellen.. Jeg skal jo inddrage sociologiske teorier. Jeg tænker på at analysere på miljøerne, personerne og rummene. Desuden optræder alkohol i størstedelen af hans noveller. Jeg tænker at dette kan være et symbol for underklassen, hvad synes du/I?

 

vh


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. december 2012 af 2me (Slettet)

Hej igen.

Beklager, at jeg først svarer nu.

En perspektiverende analyse er, hvor man drager sammenhænge til andet man har læst, set, hørt eller bare den virkelige verden. Som udgangspunkt vil en Jan Sonnergaard'sk' novelle altid kunne perspektiveres til den virkellige verden, da den som regel kan findes indenfor feltet socialrealisme (sociologi er jo 'et studie af samfundet').

Her kan man se, hvad er det egentlig manden kritisere (ofte samfundet) og hvad vil han fortælle med sin novelle (budskab?). Hvis du lægger mærke til, at novellerne er skrevet i 90'erne, hvor der var højkonjektur. Derfor er det en god ide at komme ind på noget med, hvordan så samfundet ud på det tidspunkt, optræder personerne realistiske (har de nogle bestemte roller i forhold til de andre 'i flokken'). Er der en bestemt sympati for nogen eller er der nogen som optræder direkte usympatisk (hvem har 'magten' -> kønnene)?

Dit emne virker meget interessant og det er bestemt værd at bevæge sig ned i :)

Hvis det er kan jeg prøve at sende dig lidt af min analyse af "Netto og Fakta" (desuden hvorfor hedder novellerne det?).

God arbejdslyst

 

/Gitte


Svar #5
17. december 2012 af hinchely (Slettet)

Hej Gitte,

 

Tusind tak for dit svar. Det hjalp :-) 

 

Du må meget gerne sende din analyse til mig på min mail, [email protected] .

 

God dag :-)


Skriv et svar til: Identitetsdannelse i det senmoderne samfund

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.