Fysik

Hvad er (-dN)/dt

08. april 2013 af sashii

Hvad er (-dN)/dt når der er tale om radioaktivitet og henfaldsloven


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. april 2013 af Yang (Slettet)

Halveringstiden?


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. april 2013 af Jerslev

#0: Den negative ændring af antallet af kerner per tidsenhed.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #3
08. april 2013 af sashii

#2, hvad står d så for? Differentiering?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. april 2013 af DON CARLOS (Slettet)

#3

Ja!

N'(t) = dN/dt

Det er mange forskellige måder at skrive den afledede på.

 


Svar #5
08. april 2013 af sashii

#4, hvordan kan N'(t) / -dN/dt så være lig med A = k * N?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. april 2013 af Jerslev

#3: Mere noget i stil med "differens" - altså forskel. Husk på, at en differentialkvotient er defineret som grænseværdien:

lim x_0 --> 0 af (f(x+x_0) - f(x_0))/(x-x_0) eller noget der ligner.

#5: Det er ikke nogen matematisk sammenhæng men nærmere en fysisk.

I første omgang ved du, at -dN/dt nu er ændringen af kerner per tid. Minuset kommer fra, at ændringen i sig selv jo er negativ (dN/dt) og man gerne vil have en positiv værdi for denne ændring. Aktiviteten er defineret således, at den svarer til antallet af henfald per sekund, som jo netop er -dN/dt. Dermed har du sammenhængen -dN/dt = A

Hvorfor A = k*N er et andet argument, hvor man tager udgangspunkt i den stokastiske natur for henfald. Her er det nemmere at tænke i terninger: hvis du har 6000 terninger og slår dem alle sammen på én gang vil du forvente antallet af 6'ere til at være 1000 (en 1/6 af den samlede mængde terninger). Her har du benyttet, at der er en 1/6 chance for en sekser per terning, hvormed du har lavet beregningen 1/6 * 6000 = 1000.

Tilbage til de radioaktive henfald vil denne beregning være ækvivalent med k*N, hvor N er antallet af kerner (terninger), og k er sandsynligheden for et henfald per tidsenhed for hvert enkelt atom (sandsynligheden for en sekser per kast for hver enkelt terning).

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2013 af mathon

eller

             -(dN/dt) = k • N(t) ≈ |ΔN/Δt|             antalsændring pr tidsenhed


Skriv et svar til: Hvad er (-dN)/dt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.