Engelsk

Et digt!

22. oktober 2003 af Jesus (Slettet)
Jeg skal skrive om et digt til Fredag.. Jeg beder ikke om nogen løsning, men nærmere nogle gode ideér/guldkorn. Baggrunden er udnyttelsen af børn til at rense skorstene i London ca. 1750-1900..

LONDON
I wander thro' each charter'd street,
Near where the charter'd Thames does flow.
And mark in every face I meet
Marks of weakness, marks of woe

In every cry of every Man,
In every Infant's cry of fear,
In every voice, in every ban,
The mind-forg'd manacles I hear.

How the Chimney-sweeper's cry
Every black'ning Church appalls;
And the hapless Soldier's sigh
Runs in blood down the Palace walls.

But most thro' midnight streets I hear
How the youthful Harlot's curse
Blasts the new born Infant's tear,
And blights with plagues the Marriage hearse.


Og så var der nogle få ord:
woe = ??
manacles = ??
hapless = ??
Harlot = ??
blights = ??

Har kun prøvet at slå halvdelen op, men de står ikke i internet ordbogen :P

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2003 af darkseer (Slettet)

woe sb ve, smerte, sorg, ulykke, elendighed

blight sb (sygdom på planter som:) skimmel, pletsyge, meldug, rust, brand, (fig) fordærv, ødelæggelse; skamplet

harlot sb (glds) skøge

hapless adj ulykkelig

manacles kunne jeg ikke finde.. mærkeligt at der ikke er gloseliste til det digt.

det er william blake ikke?.. skal lige se om jeg kan finde noet om den.




Brugbart svar (1)

Svar #2
22. oktober 2003 af darkseer (Slettet)

In London, William Blake portrays a very dark and abysmal picture of London. Throughout the whole poem, Blake never mentions a positive scene. The poem seems to deal with the lower class part of society, the part which lives in the poor neighborhoods. The first stanza begins with the speaker wandering around London. Throughout the poem, Blake repeats a word which he used in one line, in the next line. An example of this can be seen in the first two lines. He uses the word chartered in the first line without any deep meaning to it, but the use of the word charted in the next line shows that the Thames was set up so that somehow people control where it flows. In the next few lines, the speaker talks about all the negative emotions which he sees in the people on the street, "In every cry of every man,/ In every infant's cry of fear,/ In every voice, In every ban,/ The mind-forged manacles I hear." In the final line of the first stanza, the speaker says that he hears the mind-forged manacles. The mind-forged manacles are not real. By this I mean that they are created in the mind of those people whom the speaker sees on the streets. Those hopeless and depressing thoughts, in turn imprison the people whom the speaker sees on the street. When the speaker says that he can hear the "mind-forged manacles" he doesn't mean that he can literally hear the mind forged manacles but that he can hear the cries of the people which show their mind-forged manacles. In the second stanza, the speaker focuses on two specific occupations, the chimney sweeper and the soldier. The word blackening in the second line of the 3rd stanza is used in an interesting context. Why would a church be blackening? Blackening can mean getting dirty, but I don't think that the speaker is using the word blackening in that sense. I think it means that the church doesn't want to dirty it's hands on the chimney sweeper's problems. In the next sentence, there is a similar relationship between the soldier and the palace. The word palace is capitalized, which probably means that Blake is referring to Buckingham Palace. Hapless means unfortunate. So the unfortunate soldier is probably the one's who's blood is running down the palace walls. His sigh, might mean the air which he is exhaling while dying.

In the final stanza, Blake talks about how "the youthful harlot's curse.....And blights with plagues the marriage hearse." He says that this is a common thing "but most through midnight streets I hear." The word midnight has the connotations of dark, kind of scary. So it can probably be taken that this is not a upper-class area. The "youthful harlot's curse" means that the harlot has Gonorrhea, which explains why the baby has a problem with it's eyes. And this would mean that the man also has probably gotten the disease and this would cause problems within the marriage. Blake uses the word hearse to describe the marriage cause a hearse is a coffin. In other words the marriage is dead.

Blake's poem is not a very uplifting, but it does however show the various problems which the slums and lower-class sections of London faced. The poems shows the relationships between the authority figures, the church and Palace, and the workers, the chimney sweeper and the soldier. The poem may not be inspirational but it does give a real life account of the poor conditions of the majority of people in London.



Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2003 af darkseer (Slettet)

8] mind-forg'd manacles. Blake's original version, "German forged links", perhaps reflects popular resentment at the presence of Hessian and other German mercenaries in the city.

fandt denne forklaring..


http://virtual.park.uga.edu/%7Ewblake/SIE/46/46all.html

http://www.rajuabju.com/literature/londonexplication.htm


Svar #4
23. oktober 2003 af Jesus (Slettet)

Takker! Det var squ flinkt af dig!

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. oktober 2003 af RE (Slettet)

skulle der stadig være tvivl, så
manacle = lænke

Svar #6
23. oktober 2003 af Jesus (Slettet)

:D Takker...

Erm... fandt lige et digt mere til samme dag :S

Eart has not anyting to show more fair
Dull would be of soul who could pass by
A sight so touching in its majesty, wear
The beauty of the morning; silent, bare,
Ships, towers, domes, thatres, and temples lie
Open unto the fields, and to the sky;
All bright and glittering in the smokeless air.
Never did sun ore beautifully steep
In his firs splendour, valley, rock, or hill;
Ne'er saw I, never felf, a calm so deep!
The river glideth at his own sweet will:
Dear God! the very houses seem asleep;
And all that mighty heart is lying still


Forestiller mig enten et krigsramt område eller muligvis efterladte huse ved industrialiseringen.. nogen ideér?

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2003 af darkseer (Slettet)

først og fremmest er det en sonnet..
digtet er mere en prisgivning/ode til byen london, http://www.comune.bologna.it/iperbole/llgalv/citta/inglese/wordsw.htm, kan ikke helt følge din fortolkning af den..

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2003 af darkseer (Slettet)

http://www.courseworkbank.co.uk/coursework/wordsworth_a_comparison_between_quot_composed_upon_westminster_bridge_quot_the_extract_quot_2742/

her en analyse på engelsk.. husk at digtet blev skrevet i romantikken..


her er en analyse og sammenligning af de 2 digte som skriver om.
http://www.courseworkbank.co.uk/coursework/nature_blake_wordsworth_1995/

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. oktober 2003 af Laila (Slettet)

Lige et par kommentarer til Blake diget....der er tale om en kritik af det daværende samfund når han omtaler "Every black'ning church" og "down the Palace walls",da magten var hos kongen og kirken havde mere travl med at øge dens rigdom frem for at gøre noget ved den store elendighed.
"the marriage hearse" kan også ses i forhold til Blake generelle holdning til ægteskab.

Svar #10
24. oktober 2003 af Jesus (Slettet)

Tak alle sammen!!
Ved ikke hvad der gik galt for mig. Godt jeg spurgte her ^^^

Brugbart svar (0)

Svar #11
31. oktober 2006 af Pathatlon (Slettet)

Øhhh... William Blake omtaler samfundet i digtet "London". Chartered streets betyder at man skulle have papir/lov til at opstille boder. At alt var styret. Det er et sørgeligt digt og handler simpelthen om at samfundet er i lænker.

Når først du er klar over det bliver det nemmere at gå i dybden. Bare husk hvad jeg lige har skrevet :)

Brugbart svar (0)

Svar #12
31. oktober 2006 af Pathatlon (Slettet)

Ang digt nr. 2 som du ikke har sagt hvor er fra så tvivler jeg på krigsramt. I første sætning står der "fair" som bliver, som regel, brug i gode betydninger. selve digtet hentyder til noget godt. Det lyder lidt som om at personen kigger på en solopgang... jeg læste det hurtigt igennem...

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. januar 2011 af hej241 (Slettet)

Jeg sidder også og arbejde med digtet William Blake og alle jer der har svaret lyder til at have forstand på det.

Dog sidder jeg også med en text af: Arthur Morrison: To Bow Brigde 1894

hvis der er nogle der kan give en konkret forklaring om handlingen ville jeg blive glad - eller hvis i har nogle super gode notater. Jeg skal bruge den til SRO og det er lidt et hastværk.

på forhånd tak.


Skriv et svar til: Et digt!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.