Kemi

Simpel opgave, man skal bare lige ha hjernen.

26. april 2006 af annmalene (Slettet)
Okai. jeg har siddet med den her længe, men er nu ik det største geni til kemi:

Ved ulykker på atomkraftværker er der risiko for udslip af radioaktive stoffer. Et af dem er I-131, som er β- -radioaktiv.

A) Opskriv henfaldsskemaet for I-131.

En ko spiser græs på en mark, der er forurenet med I-131. Koen indtager herved I-131 med en samlet aktivitet på 20.000 Bq.

Henfaldskonstanten for I-131 er 9,98·10–7 s–1.

B) Beregn det antal I-131 atomer, som koen indtager.

Massen af et I-131 atom sættes til 131 u.

C) Beregn den samlede masse af de I-131 atomer, som koen indtager.

Hjælp please :) på forhånd tak.
Og hvis der er brug for hjælp til biologi er jeg frisk på at hjælpe. Får goe karakter (har det som A-niveau på gymnasiet)Bare hvis det var.. :)

Svar #1
26. april 2006 af annmalene (Slettet)

Det skal lige siges at min computer ikke kunne finde ud af at lave et tegn. så der hvor der står β- - radioaktiv betyder:

(tror) det hedder beta minus - radioaktiv. det skulle hvertfald ha været et ligende B med en streg der går lidt ned af. hehe:)

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

dette hører under fysik, da dette er kerne fysik...
men:
a) beta- henfald er:
når en neutron omdannes til en proton og en elektron som udskilles fra kernen samt antineutrono.
generelt:
1/0 n --> 1/1p + 0/-1e +antineutrono, prøv nu at opskrive reaktionsskemaet...
b) brug formlen A=k*N
hvor N er antal kerne, A aktiviteten og k er henfalds konstanten.
c) nu har du antal kerner, og du ved at at hver kerne vejer 131U, derved kan vægten findes ved at sige m=N*M
hvor m=massen, N=kerne og M=molarmassen(131U)

Svar #3
26. april 2006 af annmalene (Slettet)

Okai :) men i a), når man optiller et reaktionsskema så skal de stoffer der deltager i den kemiske reaktion stå på venstre side og de stoffer der er resultatet af reaktionen på højre side af reaktionspilen, er det ik allerede det du har gjort? eller hvordan skal den så stå?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

nej mit er det generelle, husk du har med 131/53 I at gøre..prøv nu at opskrive reaktionskemaet med tanke på at den generelle er:
1/0 n --> 1/1p + 0/-1e +antineutrono

Svar #5
26. april 2006 af annmalene (Slettet)

ked af at virke så dum men jeg har ingen anelse om hvordan man gør det så. er lige startet på emnet, så kan ikke se det logiske i det endnu. Jeg har os fundet formlen i bogen og har siddet med den tidligere i dag, men ved bare ikke :(

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

hmmm okay
du har 131/53 I, dvs. 53 protoner, der omdannes nu en neutron til en proton og en elektron.
Dvs. at 131/53I -->131/54 x + 0/-1 e + antineutrono

ved desværre ikk hvilket grundstuf som har atomnummeret 54, men slå det op i det periodiske system, der står den:)

Svar #7
26. april 2006 af annmalene (Slettet)

tark :) atomnummer 54 er Xe (xenon)


Vil det sige den hedder: 131/35I -->131754 x + 0/-1 e + xe ??

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

hmm det kommer til at hedde:
131/53I -->131/54Xe + 0/-1 e + antineutrono

Svar #9
26. april 2006 af annmalene (Slettet)

lavede en taste fejl.. sorry.. :) men tak for hjælpen.. der står du er "doktor" hvordan er du blevet det?

Jeg kan ik helt finde ud af hvad der er N antal kerne, A aktiviteten og k henfalds konstanten, i den der opgave hvor jeg skal beregne antal I-131 atomer som koen indtager..

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

k=9,98·10–7 s–1.
A=20.000 Bq
N= ubekendt

A=N*k <=> A/k=N indsæt og dermed er antal kerner fundet

jeg er blevet doktor ved at svare folks spørgsmål, der står et sted her på siden, hvorledes du kan blive til doktor...

Brugbart svar (0)

Svar #11
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

k=9,98·10–7 s–1.
A=20.000 Bq
N= ubekendt

A=N*k <=> A/k=N indsæt og dermed er antal kerner fundet

jeg er blevet doktor ved at svare folks spørgsmål, der står et sted her på siden, hvorledes du kan blive til doktor...

Brugbart svar (0)

Svar #12
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

undskyld dobbelt klikningen...

Svar #13
26. april 2006 af annmalene (Slettet)

Syns det mega lækkert du hjælper folk fordi du har lyst. Jeg hjælper kun i biologi/geografi spørgsmål, for det er jeg sikker i :)
hvad så med c?
hvor m=massen, N=kerne og M=molarmassen(131U)

undskyld jeg bruger din tid sådan, forresten :=)

Brugbart svar (0)

Svar #14
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

nu har du bestemt antal kerner, nu skal du finde massen, du ved at hver kerne vejer 131U,
dvs. at massen findes ved at sige:
m=N*M
hvor N= antal kerner(som du lige har beregnet)
M=131U

herefter har du fundet massen i unit, måske vil din lærer gerne have dette i kg, og derfor skal den fundne masse ganges med 1,660*10^-27kg

Svar #15
26. april 2006 af annmalene (Slettet)

okai.. 1000 tak. tror jeg er ved at ha styr på den nu :) det er en 4-timers aflevering, så den er lidt for svær for en sproglig gymnast synes jeg.. :)

Brugbart svar (0)

Svar #16
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

hehe...er ikk den bedste til fysik, men prøver da:) bare spørg, hvis der er noget andet du er i tvilv om...:)

Svar #17
26. april 2006 af annmalene (Slettet)

hehe.. Går du på handelskole så eller?

jeg har faktisk et spørgsmål mere :0) pinligt syns jeg.. hehe.. tror det her så må være kemi. Jeg har selv svaret på a og b. Du må gerne rette hvis jeg har taget fejl :

Brus i sodavand giver en frisk smag. Bruset opnås ved at tilføre CO2 under højt tryk. Herved dannes kulsyre H2CO3. Når sodavanden lukkes op, frigives noget CO2, idet følgende reaktion finder sted:
H2CO3 (aq) → CO2(g) + H2O (l)


En sodavand vejes. Derefter lukkes den op, og efter nogle dages forløb vejes den igen.

Sodavandens vægt før den lukkes op:
552,4 g
Sodanvandens vægt efter nogle dages forløb: 550,3 g

a) Bestem den molare masse af CO2.

12,07 + 32 = 46,01

b) Hvor mange mol CO2 er der frigivet fra sodavanden?

552,4/48,01 = 0,047 mol

Mens sodavanden har været lukket op, har dens pH-værdi ændret sig.
c) I hvilken retning har pH-værdien ændret sig? Giv en forklaring på ændringen. ???

Brugbart svar (0)

Svar #18
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

a)hmm prøv nu at tjekke dine tal igennem igen: C=12,01g/mol
O=16,00g/mol
Dermed er M(CO2)=12,01+16+16
b) du har taget massen af hele sodavanden, du finder den frigivne masse af CO2 ved at sige 552,4g-550,3g

du finder stofmængden ved at sige:
n=m/M
hvor m er 2,1g og M er 44,01

c) der forsvinder H2CO3, hvilket er en syre, prøv at komme med et bud:)

Svar #19
26. april 2006 af annmalene (Slettet)

okai, dette er et skud.
er det fordi H2CO3 - som er en klulsyre er meget ustabil og spaltes til CO2 og H2O..

eller er det noget med at den gør det når bobler..

Brugbart svar (0)

Svar #20
26. april 2006 af dnadan (Slettet)

du er inde på noget af det rigtige, men det vigtigste er bare at kulsyren forsvinder, dvs. koncentrationen af syren bliver mindre og mindre, og derved stiger pH, så hvis du ikk vil have syreskader på dine tænder af cola, skal du altså lade colaen stå i et godt stykke tid:)

Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.