Samfundsfag

enhedslisten ? Udvikling ?

10. oktober 2006 af sabine06 (Slettet)
opgave om enhedslisten !

Hvorledes har partiet udviklet sig ?

- Nogen der har nogle sider eller noget at tilføje omkring enhedslistens udvikling siden partiet blev stiftet ?

Brugbart svar (2)

Svar #1
10. oktober 2006 af vag (Slettet)

For det første blev partiet stiftet af en samling af partier i 1989 for at prøve at opnå en stemmetal stort nok til, at samlingen/partiet kunne komme i Folketinget.

Venstresocialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti og Socialistisk Arbejderparti.

Ved Enhedslistens første opstilling til Folketingsvalget i 1990 fik partiet kun 1,7% af stemmerne, og klarede altså ikke spærregrænsen.

Enhedslistens modstand mod den Europæiske Union skal nok ses som en fordel, da partiet kom i Folketinget med 6 mandater ved valget i 1994. Ja'et til Maastricht-aftalen i 1993 menes således at have hjulpet til Enhedslistens stemmetal. Også ikke-socialister, men kun rene EU-modstandere satte deres kryds ved liste Ø i 1994. Enhedslistens 4 mandater gik som en støtte til en regering bestående af Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Centrum-Demokraterne med Poul Nyrup i spidsen som statsminister.

Ved valget i 1998 fik Enhedslisten kun 2,7% af stemmerne, og måtte dermed afkære et mandat. Sammen med Socialistisk Folkeparti og et grønlandsk mandat kunne Enhedslisten dog også i 1998 holde magten på den "røde" side i en SR-regering.

Først magtskiftet i 2001 havde Enhedslisten fingeren på pulsen og var med i de fleste aftaler. Det indebar således også den årlige finanslov, hvor Enhedslisten som Folketingets mest socialistiske parti fik socialistiske mærkesager trumfet igennem.

SR-regeringen støttede som bekendt EU og også NATOs krig mod den albanske udrensning i Kosovo sidst i 1990'erne - ting, som Enhedslisten ikke kunne give opbakning til.

Ved valget i 2001 fik Enhedslisten tilbage til 2,4% og 4 mandater. Ved det seneste valg i februar 2005 gik liste Ø frem til 3,4% af stemmerne og 6 mandater.

Siden 2001 har Enhedslisten ikke haft indflydelse på dansk politik.

Enhedslisten er i dag det eneste parti imod EU på venstrefløjen. Dansk Folkeparti udgør EU-modstanden på højrefløjen.

...det var sådan lige det jeg kunne komme på. Mest valgtal, men det kan vel også bruges til lidt. Ellers søg lidt på nettet. Måske kan http://enhedslisten.dk/nyhed.asp?nyhed=9962 også bruges.





Brugbart svar (2)

Svar #2
10. oktober 2006 af erdos (Slettet)

"Siden 2001 har Enhedslisten ikke haft indflydelse på dansk politik"

- Det vil de godt nok være kede af, hvis det er konklusionen.

Alt taget i betragtning er Enhedslisten, som det absolut mest venstreorienterede parti med til at skabe røre og debat, hvilket er grundlæggende i et demokrati. Repræsentationen af Enhedslisten er med til at skabe en mangfoldighed blandt partierne.

Således vil jeg umiddelbart karakterisere deres rolle i dag.

Brugbart svar (2)

Svar #3
10. oktober 2006 af vag (Slettet)

#2

Min udtalelse kan selvføgelig tolkes forskelligt, og jeg kan da også bare udtrykke mig klart :-)

Faktum er dog, at Enhedslisten kun er med i et absolut fåtal af de store beslutninger der træffes. De mange mindre love som ugentlig vedtaget af Folketinget er alle partier stort set med i hver gang, men de større forlig/aftaler holdes de oftest udenfor.

Skriv et svar til: enhedslisten ? Udvikling ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.