Kemi

mængdeberegning

09. maj 2007 af martin232 (Slettet)
ved gæring af glukose C6H12O6, dannes alkohol, C2H5OH, og kuldioxid.

- Hvor mange gram alkohol kan teoretisk dannes ud fra 1000g glukose?

- hvor stort et rumfang CO2 dannes der ved 25grader C,1 atm?

jeg kunne godt bruge lidt hjælp her

Svar #1
09. maj 2007 af martin232 (Slettet)

i den første opgave er mit bedste gæt at man skal sige:

1000 * 92 / 180, ud fra en formel.

Ud af dette får jeg at der bliver dannet 511,11g alkohol ud af de 1000 gram sukket.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2007 af mathon


C6H12O6 --> 2C2H5OH + 2CO2

1mol C6H12O6 --> 2mol C2H5OH + 2 mol CO2
180 g C6H12O6 --> 2*46g C2H5OH + 2*44g CO2

180 g C6H12O6 --> 92g C2H5OH + 2*24,4532L CO2

180 g C6H12O6 --> 92g C2H5OH + 48,9065L CO2

antal gange 180 g C6H12O6 = antal gange 48,9065L CO2

antal gange 180 g C6H12O6 = 1000/180 = 50/9 gange

rumfang teoretisk dannet CO2: (50/9)*48,9065L = 271,7L

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2007 af mathon

1mol CO2 ved 25grader C,1 atm

p*V = nRT

V = nRT/P = 1mol*0,082058L*atm/(mol*K)*(273+25)K/(1atm)=
24,4532L

Svar #4
09. maj 2007 af martin232 (Slettet)

tusind tak for det:D

Svar #5
09. maj 2007 af martin232 (Slettet)

men i 4. linje skriver du: --> 92g C2H5OH + 2*24,4532L CO2

hvor kommer de 24,4532L fra?

Svar #6
09. maj 2007 af martin232 (Slettet)

#2 kan man egentligt ikke bare skrive 1000/180 , hvor man har fundet ud af C6H12O6, vejer 180g, så har man 5½ gang. Så siger man bare 5½ * 180. Er det ikke det samme?

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2007 af mathon


#5
de 24,4532L er forklaret i svar #3

brug af 1000/180 eller 50/9 er underordnet, men 5,5 er en afrunding og
reglen er: man afrunder IKKE i mellemregninger, da fejlen oftest multipliceres op og kan give betydelige afvigelser fra det præcise!!!

Svar #8
10. maj 2007 af martin232 (Slettet)

1mol CO2 ved 25grader C,1 atm

p*V = nRT

V = nRT/P = 1mol*0,082058L*atm/(mol*K)*(273+25)K/(1atm)=24,4532L

Det er vel til opgaven med rumfanget?

Skriv et svar til: mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.