Historie

et samfund i opbrud

22. november 2007 af seriøs (Slettet)
er der en der kan fortælle mig lidt om hvilke væsentlige ændringer der sker i familien og hvorledes velfærdsstaten opstår og udvikles i 1850-1950. På forhånd tak :o)

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2007 af TanteOda (Slettet)

I 1870/80´erne var nøden stor på landet. Håbet for fremtiden var ikke stor. Man skulle kæmpe for ikke at havne på fattiggården, og dermed koste kommunen penge.
I byerne blev der flere og flere arbejdere. Og med maskinernes indtog, tjente de heller ikke for godt som de nye lønmodtagere.
Loius Pio startede det nye blad, "Socialisten", og fik hurtigt mange læsere. Han oprettede også et forbund "Internationale", der havde til formål at sikre arbejdernes sejr over hele verden. Programmet var skrevet af Karl Marx. Politiet forbød at de holdt møde. Skulle senere blive til Socialdemokraterne.
I 1890 fik de indført pension til alle over 60, og pensionisterne bevarede deres valgret. Skatten på sukker blev afskaffet, så det var muligt at sytle. Husmænd og landarbejder havde nu en fordel ved at udnytte egen have.
Fra 1890 og årene efter søgte Højre og Venstre et tværpolitisk samarbejde for at forbedre arbejdsvilkårene for husmænd og landarbejdere. Man vedtog jordlove, som gav mulighed for billige lån til at købe jord for. På baggrund heraf gjorde det bondefamilierne i stand til at kunne leve af deres små jordbrug.
I 1901 var Venstre ved magten og fik indført mellem-skole fra 6-9. klasse. Herefter kunne man gå på gym, som afløste den gamle latinskole eller vælge real-eksamen. I praksis skulle alle have mulighed for at få en studentereksamen for senere at kunne vælge akademisk uddannelse. Mange tog realeksamen.

Og man kunne blive ved.. alt sammen med stor indflydelse på familien. Se også hartkornloven og grundloven.

TanteOda

Svar #2
25. november 2007 af seriøs (Slettet)

tusind tak :o)

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2007 af TanteOda (Slettet)

Husk at søge efter kilde til fodnoter. Ellers bliver du bonnet ved kasse 1 af din lærer. Ikke bare kopiere, det jeg har skrevet.

TanteOda

Skriv et svar til: et samfund i opbrud

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.