Dansk Historieopgave

indledning

12. april 2008 af GlibbR (Slettet)
Jeg er ved at skrive historieopgave (rapport) om Wall Street krakket i 1929. Da jeg altid har haft svært ved at skrive indledninger til en rapport, vil jeg gerne høre jeres mening om nedenstående indledning, samt forbedringer.:

Siden år 1929 har verden oplevet mange økonomiske kriser. IT-krisen i år 2001 og kreditkrisen i 2008 er nutidige eksempler på dette. Dog har ingen af disse økonomiske kriser medført ligeså alvorlige følger som Wall Street krakket i år 1929, hvilket i sig selv gør Wall Street krakket enestående.

Formålet med denne rapport er at beskrive og forklare det amerikanske samfunds udvikling gennem 1920’erne og frem til midten af 1930’erne, med fokus på især Wall Street krakket i år 1929. I opgaven vil jeg beskrive årene op til børskrakket og forsøge at forklare, hvordan den fundamentale økonomi skiftede karakter gennem 1920’erne. Jeg vil beskrive selve krakket og undersøge, hvorfor det kunne gå så galt, som det gjorde. Herudover vil jeg forklare, hvorfor krisen førte USA ud i en længerevarende depression i 1930’erne, samt undersøge de politiske indgreb (New Deal) mod krisen.

Opgaven afgrænses fra år 1918, hvor 1. verdenskrig slutter, til midten af 1930’erne, hvor depressionen hærger. Jeg vil desuden afgrænse opgaven ved udelukkende at fokusere på det amerikanske samfund. Jeg vil derfor ikke komme ind på Wall Street krakkets betydning for resten af verden. Her kunne man f.eks. have undersøgt på hvorledes Wall Street krakket trak resten af verden med ned i depression og hvorfor dette fik betydning for Hitlers magtovertagelse i Tyskland.


På forhånd tusind tak for hjælpen!

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2008 af TanteOda (Slettet)

Ganske fornuftigt og i en god afrundet form! Man kunne måske ønske sig en anden krise af ældre dato i første afsnit, frem for to af nyere dato.

"og kreditkrisen i 2008 er nutidige eksempler på dette."
- sløjf "på dette", blot fyldord til ingen verdens nytte.

"Her kunne man f.eks. have undersøgt på hvorledes Wall Street krakket"
- Der skal ikke stå "på"

Og så skal der bindestreg mellem Street og krakket, så det bliver "Wall Street-krakket"

TanteOda

Svar #2
12. april 2008 af GlibbR (Slettet)

okay, tak for rettelserne!

Nu har jeg også fået skrevet en konklusion på opgaven. Denne må I også meget gerne kigge igennem!

USA kom ud af første verdenskrig, som verdens økonomiske stormagt, idet store dele af Europa skyldte USA penge. Herudover var industrien i USA langt foran de Europæiske lande. Det var især de nye tekniske vidundere (biler, radioer og telefoner), der var drivkraften til, at det økonomiske forspring igennem 1920’erne blev yderligere udbygget. I 1920’erne skete der en voldsom produktivitetsforbedring, der især gjorde ejerne af de amerikanske virksomheder rige. Industriarbejderne og farmerne stod i stedet tilbage med en relativt mindre del af indkomsten, hvilket i slutningen af 1920’erne bevirkede, at der ikke længere var tilstrækkeligt købekraft tilbage til at aftage industriens produkter. Farmerne var pressede af overproduktion med faldene salgspriser til følge. Den amerikanske økonomi var altså fundamentalt usund i slutningen af 1920’erne.

Aktiemarkedet var i slutningen af 1920’erne præget af voldsom spekulation og overdrevne positive forventninger til fremtiden. Folk var grebet af en ”bliv-rig-i-en-fart” mentalitet, som ingen forsøgte at stoppe. Kurserne på aktiemarkedet afspejlede på ingen måde de realøkonomiske realiteter, hvorfor der før eller siden måtte komme et krak.

Den liberale indstilling til økonomien efter krakket bevirkede, at økonomien kom i en dyb depression. Først i 1933, da Franklin D. Roosevelt indførte ”New Deal”-programmet begyndte det at gå fremad igen. Depressionen efter 1929 kunne derfor muligvis være blevet mindre, hvis John Maynard Keynes’ økonomiske teorier var blevet fulgt.

Skriv et svar til: indledning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.