Fysik

Fysik Hjemmeopgaver

12. marts 2003 af SP anonym (Slettet)
Jeg har brug for hjælp med disse opgaver:

1) Ved afbrænding af natrium dannes et kraftigt lys med særlig stor intensitet omkring den gule natriumlinje på 589,3 nm. Et optisk gitter afbøjer denne linie 28 grader. Beregn gitterkonstanten og antallet af streger på gitteret pr. cm. Hvor mange grader vil den røde He-Ne-laserlinie på 632,8 nm afbøjes af dette gitter?

2) En lysstråle bevæger sig ind i et prisme, hvor det totalreflekteres to gange. Hvad er den mindste værdi for glassetes brydningsforhold, så den viste strålegang bliver mulig? Hvor stor skal brydningsindekset af glasset være, hvis eksperimentet skal kunne gentages med prismet nedsænket i vand?

3)På et vandret jernbanespor kører en togstamme på n vogne med hastigheden 0,4 m/s. En vogn ruller den modsatte vej med hastigheden 2,8 m/s. Ved kollisionen sammenkobles den med togstammen. Alle vogne har samme masse. a) Hvor stor skal n være, for at togstammen skal stå stille efter stødet? b) Hvad sker, hvis n er større henholdsvis mindre end det i a) beregnede tal? c) Hvor stor bliver fælleshastigheden, hvis vognen har samme kørselsretning som togstammen med 8 vogne?

4) I en fissionsreaktor skal neutroner bremses ned i et stof, man kalder en moderator. Skal moderatoren bestå af lette atomer, (dvs. atomer i begyndelsen af det periodiske system) eller af tunge atomer (fra slutningen af det periodiske system)? Antag, at stødet er centralt og fuldstændig elastisk, og at moderatorkernen er i hvile.

Mange tak på forhånd! Hilsen Matay..

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2003 af Jean

Prøv at skriv hvad du selv har fundet ud af, og hvad det konkret er du har problemer med i de enkelte opgaver.

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. marts 2003 af Mango Juice (Slettet)

Hvad vil du gerne have hjælp til?

Svar #3
14. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

Opgaverne.....

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2003 af Whinston (Slettet)

Jeg vil gerne hjælpe, men jeg forstår ikke hvad det er du spørger til

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. marts 2003 af Whinston (Slettet)

Jeg vil gerne hjælpe, men jeg forstår ikke hvad det er du spørger til

Svar #6
17. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

Mit bud på opgave 3:
a)
n*0.4 - 1*2.8=(n+1)*0
n*0.4=2.8
n=2.8/0.4=7
(Hvis alle vognene vejer lige meget osv.)

b) Hvis n er større ruller alle vognene i togsettets retning, og hvis n er mindre ruller alle vognene i den enlige vogns retning.

c)
8*0.4 + 1*2.8=8*v
v=6/8=0.75 m/s

Svar #7
17. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

i 1) skal du bruge gitterligningen. n*lambda = d * sin(v). isoler d.
Isoler v i næste spgm.

4) Tænk på impulsbevarelsen. p=m*v. Impuls før=impuls efter. Tunge kerner er derfor svaret.
(Man bruger jo også tungt vand som moderator)

Skriv et svar til: Fysik Hjemmeopgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.