Samfundsfag

Senmoderne og moderne samfund

24. november 2008 af Pattypamela (Slettet)

Hej alle i kloge hoveder..

Jeg tænkte på om der er nogle der kan hjælpe med at adskille disse to samfund nogenlunde. Jeg er godt klar over at de flyder lidt ud i hinanden og man ikke kan komme med en egentlig defnintion.. men bare sådan nogenlunde.

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. november 2008 af Sherwood (Slettet)

De flyder endog rigtig meget ud i hinanden. Det ville være nemmere at adskille det moderne med det postmoderne, da dette er kendetegnet ved de store fortællingers sammenbrud (kommunisme >< liberalisme) jvf Lyotard. Du kan blandt andet kigge på Habermas og Giddens, hvis du vil vide noget om det senmoderne samfund. Ulrich Beck er også en mulighed, om end han har formuleret sit eget begreb: det andet moderne.

Basalt set er modernismen kendetegnet ved industrialisering såvel som videnskab. Du kan vælge at sige, at modernismen som periode starter ved renæssancen, altså der hvor individet kom i centrum, eller du kan vælge at sige, at modernismen starter i oplysningstiden med filosofferne og den tilhørende udvikling. Kig selv på argumenterne for og imod og vurder så selv.

Det senmoderne samfund ligger sig, hvilket også ses af navnet, meget op det moderne. Dvs sige at videnskaben stadig er essentiel, nu endda i endnu større grad. Individet er i fokus og fælleskaberne i opbrud. Giddens taler om automatreaktion og stigende aftraditionalisering - se selv på begreberne. Herunder ligger problemstillingen som mange skriver srp i, nemlig at det er svært at danne sig en identitet i det dynamiske senmoderne samfund. De gamle fællesskaber er ophørt, individet mangler holdepunkter, der er for mange valg etc. Beck formulerer idéen om risikosamfundet, og tanken om menneskets videnskabsafhængighed opstår. Vi opdager altså de farer, som vores hensynsløse instrumentelle brug af naturen i det moderne har skabt. Desuden kommer Huntington med bogen Clash of Civilizations, som man også kunne vælge at arbejde med.

DER RIGTIG MEGET AT TAGE FAT PÅ! Her er lidt du kan gå videre med, eller må du skrive igen. :)

Jeg har skrevet lidt hurtigt, så måske er noget af det lidt viklet sammen eller uforståeligt? :S


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. november 2008 af Sherwood (Slettet)

Habermas taler om kolonisering af livsverdenen. Alt skal efterhånden være produktivt, alt skal effektiviseres, det hele handler om vækst og det at skabe nytte. Der er ikke tid til de varme relationer. Man kunne måske perspektivere dette til nytteetik vs. pligtetik? Se selv på det.


Svar #3
01. december 2008 af Pattypamela (Slettet)

Tusind tak .. det var ganske fint .. :)


Svar #4
03. december 2008 af Pattypamela (Slettet)

Tænkte lige på noget andet. Kan man sige at overgangen fra moderniteten til senmoderniteten ligesom kom med ungdomsoprøret omkring 68 og den generelle kulturelle frigørelse?


Skriv et svar til: Senmoderne og moderne samfund

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.