Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Bryde Social arv i det senmoderne samfund?

12. december 2008 af Klokkeblomsten16 (Slettet)

Hej:)

Jeg skal diskutere med udgangspunkt i Pierre Bourdieus teori om habitus mulighederne for at bryde social arv i det senmoderne samfund???

Er der nogle der kan hjælpe mig med at stille bourdieu op for giddens og ziehe (måske bech?)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2008 af BertelHaarder (Slettet)

Hej Klokkeblomst! Skriver lidt om det samme i min SRP.

Sender et uddrag af min opgave, men den handler hovedsageligt om Giddens, Beck og Luhmann.

Håber det kan hjælpe dig på vej :D

Fokuser på:

-velfærdsstat, alle kan blive uddannet ved det gratis uddannelses system og f.eks. su

- Den øgede refleksivitet - man tænker mere over sig selv i det senmoderne og hvad der er "bedst" for en selv.

I landbrugssamfundet var din plads og betydning stort set forudbestemt – og dermed var også identiteten forudbestemt. Som menneske eksisterede man kun i fællesskaber, om man havde ikke mange muligheder for at bryde ud af den sociale arv. Far er smed -> Du blev smed, og sådan var det. I dag er der forskellige faktorer der giver dig mulighed for at skabe din egen identitet – din personlige fortælling. I industrisamfundet var faktorerne fastlagt: Alder, slægt, social status og erhverv betød hvem du var, eller hvad du kunne blive. Nutidens velfærdstat åbner mange nye muligheder. Alle kan få en uddannelse, og barrieren mellem rig eller fattig bliver nedbrudt, da alle kan have råd til at være studerende, takket være vores SU-system (kan selvfølgelig diskuteres..). Dette giver os en masse valg, og en langt højere grad af muligheder, som man ikke ville have drømt om tidligere. Et år i USA, højskole, efterskole, gymnasium eller et godt håndværk? For at kunne foretage disse valg, bliver vi nødt til at reflektere over sig selv. I forhold til Giddens(Beck), har jeg beskrevet en øget grad af selvrefleksivitet. Fundamentalt for menneskets selvidentitet er den ontologiske sikkerhed(Giddens). Den radikale tvivl og de mange valgsituationer vi hele tiden sættes overfor, har influeret selvet og identitetens udviklingsproces og vice versa. Vi kan ikke længere bare reflektere over os selv og vores identitet. Ved hjælp af et stærkt ontologisk sikkerhedsnet er vi nu i stand til at anerkende andre personer som eksisterende og med identitet. Den sociale arv i de traditionelle samfund, gjorde at selvidentiteten var som fastlagt fra fødslen. Tankerne gik ikke længere, end at man skulle være f.eks. bonde som sin far. Dette har velfærdsstaten, uddannelsessystemet og de konstante valg om eget liv mennesket udsættes for i dag lavet om på. Yderligere bliver identitetsdannelsen også påvirket udefra. Den tilpasser sig den ”arena” vi befinder os i. Miljøet betyder i dag mere end den sociale arv – i forhold til identitetsdannelsen. Den stigende aftraditionalisering og udlejring af sociale relationer/systemer, påvirker nemlig også identiteten. Giddens mener at denne aftraditionalisering giver mere selvbestemmelse, mere bevidsthed og frihed til det enkelte individ . Friheden og selvbestemmelsen peger også i retning af den øgede refleksivitet af selvet, som er med til at gøre os i stand til at træffe valg.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2009 af sillepiien (Slettet)

Hej Klokkeblomst,

Jeg ved godt det er en år siden denne tråd sidst blev besvaret, men jeg sidder netop nu med min SRP om netop det samme. Hvordan greb du det hele an? Og er der noget, du kan anbefale, jeg skal komme ind på osv.? Det vil være en KÆMPE hjælp, hvis du kunne komme med nogle inputs!

På forhånd tak.

- Cecilie :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2010 af louise1234567 (Slettet)

Nu sidder jeg et ¨r efter og har om lidt af det samme, ikke helt, men skal ind på noget af det  ;)

Kan jeg evt se din opgave som inspiration? Det ville være en kæmpe hjælp!


Skriv et svar til: Bryde Social arv i det senmoderne samfund?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.