Samfundsfag

Forskellen mellem det senmoderne og traditionelle baggrund?

19. maj 2010 af Brown eye (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folken :)

Jeg skal redegør på baggrund af sociologiske teorier for forskellene mellem det traditionelle og senmoderne baggrund.

Nogle der kan komme på nogle sociologiske teorier? Evt. nogle hjemmesider jeg kan finde det på? For jeg har nemlig søgt, dog synes jeg ikke jeg fandt noget rigtig godt brugbart ):

Tænkte på Giddens. Men hvordan beskriver han de to begreber meget kort og godt?

Håber der er nogle derude var har tid til at hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2010 af morten79 (Slettet)

Først skal jeg lige være klar over hvad du mener med det traditionelle, det kan forstås som det moderne. Giddens, som er relevant at bruge, bruger senmodernitet til at betegne det nutidige samfund, altså et samfund der endnu ikke har lagt det moderne bag sig, men som snarere er præget af hvad man kunne kalde en radikaliseret modernitet.

Du kan tage udgangpunkt i det der ikke er post moderne. Altså du har sikkert hørt om postmodernisme. Det betyder i denne sammenhæng at vi er ovre det moderne samfund. Begrebet senmoderne signalere noget andet. Nemlig at modernisering og industrialiseringen stadig er her. Muligvis er vi på vej mod det post moderne men vi er det ikke endnu. Relevante sociologer inden for dette meget store område er Giddens som du selv nævner, Ulrick Beck og hans beskrivelse af  risikosamfundet, Zygmunt Bauman og det han kalder det atomiserede samfund. Hvis du vil lave en mere historisk præget analyse af overgangen mellem forskellige samfundstyper kan du også bruge Foucault, men så er det et noget større arbejde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2010 af morten79 (Slettet)

Forresten kan jeg jo se at der ligger udemærkede opgaver om det senmoderne her på siden, dem ville jeg da læse hvis jeg var dig.

mvh. Morten


Svar #3
20. maj 2010 af Brown eye (Slettet)

Tak for dit svar! :)

Jeg har læst rigtig meget der er skrevet om det senmoderne og traditionelle baggrund her på studieportalen. Men mit problem er, at jeg ikke rigtig kan finde nogle gode og korte sociologiske teorier fra Giddens om disse to holdninger.

Jeg skal op i min EXP/AT i morgen og vil bare være sikker på, at jeg har noget godt at sige istedet for noget der ikke er helt rigtigt.

I min redegørelse fik jeg denne problemformulering: Redegør på baggrund af sociologiske teorier for forskellene mellem det traditionelle og senmoderne baggrund.

Mit overordnet emne er nemlig Kultursammenstød.

Også handler det om muslimer der kommer til vesten.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2010 af morten79 (Slettet)

Du kan evt. bruge denne oversigt det er godt nok ikke fra Giddens men baseret på Ulrick Beck.

Vedhæftet fil:modernitet.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2010 af morten79 (Slettet)

Giddens selv opstiller fire punkter som han mener definerer det senmoderne samfund, men disse fire siger han så også underlæggende hvad det "traditionelle" samfund bestod af:

1)Adskillelse af tid og rum : Afstand betyder mindre, bla. internettet har gjort os uafhængige af tid og sted.

2) Udlejring af social funktioner: Velfærdsstaten har overtaget de opgaver der traditionelt lå f.eks. hos familien. Omsorg gives ikke længere af kærlighed men for penge.

3) Afhængighed af abstrakte systemer: Udlejringen gør at vi bliver afhængige symbolske tegn, f.eks. penge. Samtidig får ekspertsystemer en stor rolle da vi ikke selv forstår teknologien i f.eks. en moderne bil, et fly eller et tog

4)Øget refleksivitet: Tro, værdier, normer osv. er ikke længere noget der tages for givet, det er derimod i højere grad noget man vælger. Det giver et langt større fokus på os selv og vores omgivelser for at finde en måde at finde os selv på. Dette område kunne måske være interessant i forhold til emnet om kultur sammenstød.

mvh. Morten


Svar #6
20. maj 2010 af Brown eye (Slettet)

Morten du har virkelig hjulpet mig meget nu. Jeg føler mig mindre nervøs til fremlæggelsen i morgen. Så tusind tak skal du have.

Jeg har valgt at kun bruge Giddens, da jeg også skal analysere filmen fighter (den danske der handler om den tykiske pige) og diskutere hvilke problemstillinger etniske minoriteter støder ind i.

Og når jeg så fortæller lidt om disse ting, tror jeg at tiden er brugt? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2010 af morten79 (Slettet)

Selv tak og held og lykke i morgen..;-)


Svar #8
20. maj 2010 af Brown eye (Slettet)

Hej igen Morten (:

Jeg tænkte på.. Har du en mail jeg lige må få for at sende dig noget? Jeg vil bare gerne være 100% sikker på jeg forstår det (: Så bare hvis du havde tid og lyst til at kigge det igennem?

Men ellers tusind tak! (:


Skriv et svar til: Forskellen mellem det senmoderne og traditionelle baggrund?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.