Samfundsfag

sen moderne- og post-moderne- samfund???

27. marts 2011 af kaosdk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tænkte om, der var nogen der kender de overordnet forskelle på senmoderne- og post-moderne samfund?

Og evt. har nogle gode link om disse to teorier/udtryk?


Svar #1
27. marts 2011 af kaosdk (Slettet)

Det er forresten i forbindelse med identitetsdannelse. Så hvis I ved, hvad jeg skal fokusere på, må I også gerne skrive det.

Og er der nogen af jer, der ved om Big Brother er det første reality show på dansk?


Brugbart svar (2)

Svar #2
27. marts 2011 af Walras

Det er oftest det samme. Om det ene eller det andet benyttes afhænger udelukkende af teoretikeren. Desuden er senmoderne nok en anelse mere fordansket end postmoderne samfund. Men der er et utal af synonymer for denne "periode".

Hvis du vælger at benytte det ene fremfor det andet, er der dog stadig en vis skelnen, selv om den med den flittige brug af begge begreber er blevet godt og grundigt udvandet. Som navnet antyder, er senmoderniteten en del af moderniteten, om end det er i den sene del. Det er altså en kontinuert beskrivelse, som indikerer, at moderniteten ikke er afsluttet! Sådan bruger teoretikere som Giddens og til Beck begrebet, om end Beck også opererer med sit "det andet moderne", der ret beset adskiller sig fra senmoderniteten på en lidt anden måde, end det postmoderne gør. Modsat antyder postmoderniteten, at det skulle være en periode efter moderniteten, dvs der er sket et opbrud. Denne anskuelse er specielt grundlagt af Jean-Francois Lyotard, der mente, at moderniteten var kendetegnet ved det, som Lyotard kaldte for De Store Fortællinger. Disse fortællinger var emancipatoriske projekter, der med liberalismen og kommunismen i spidsen forsøgte at skabe et fælles politisk, etisk og økonomisk mål for menneskeheden. Lyotard argumenterer for, at disse fortællinger er brudt sammen (deraf har du måske hørt, at ideologierne skulle være døde), hvorfor han mener, at vi befinder os i det postmoderne eller det eftermoderne. Fredric Jameson er en anden teoretiker, der taler om det postmoderne, hans definition er en lidt anden, men den kan du selv læse om.

Hvis det er i forbindelse med AT, så lavede jeg i sin tid selv min egen opgave omkring individets identitelsdannelse med udgangspunkt i eksistentialismens store nyfrembrud igennem de sidste par årtier, så det har jeg lidt styr på. Men opgaven var selvfølgelig vinklet efter et andet emne end det, din er, kan jeg se.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2011 af Booklover (Slettet)

Forkortelse af #2:

senmodernitet = en videreførsel af moderniteten

postmodernitet = et brud med moderniteten og etableringen af en ny epoke/tidsperiode


Skriv et svar til: sen moderne- og post-moderne- samfund???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.