Kemi

Kemi A - 02.06.2016

02. juni 2016 af Qwerty01 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hey SP, er der nogle herinde, der var oppe i dagens kemi A-eksamen, og som kan hjælpe mig med at løse opgave 4d og 4e? Synes de var ret svære :))

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2016 af Harsfort96 (Slettet)

Jeps. Jeg kan godt hjælpe. Send mig din email, og så kan jeg hjælpe :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. juni 2016 af Skaljeglavedinelektier

Her er mit løsningsforslag:

4 d)

Trykket af tilførte sulfurychlorid kan bestemmes ved brug af idealgasligning

Partialtrykket af dichlor ved ligevægt kan beregnes ved brug af ligevægtsbrøken. 

4 e)

Partialtryk af sulfurychlorid efter 60 min ved 100°C kan beregnes ved brug af totaltrykket.

Aktiveringsenergien kan bestemmes ved først at udregne hastighedskonstanten ved 100°C, ud fra dine oplysninger om partialtrykket af sulfurychlorid, ved brug af funktionsudtrykket for en 1. ordens reaktion. Herefter bruger du den omskrivning af Arrhenius ligningen, hvor man kan finde forholdet mellem to hastighedskonstanter til to forskellige temperaturer. 


Svar #3
03. juni 2016 af Qwerty01 (Slettet)

#2. Til opgave 4d:

Så du har opskrevet ligevægtsbrøken: 

K_p=(p(SO2)*p(Cl2))/p(SO2Cl2) 

Og så indsat din udregnede Kp-værdi, og sat nævneren som "tryk-x" og tælleren som "x*x"? 


Svar #4
03. juni 2016 af Qwerty01 (Slettet)

Og med hensyn til 4e, hvordan kunne du udregne det efter 60 min? Kunne ikke finde en formel, hvor tiden indgik.


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. juni 2016 af Skaljeglavedinelektier

#3 lige præcis 

#4 [A]=[A]_0*e^{-k*t}\Leftrightarrow ln[A]=-k*t+ln[A]_0   - Du kan bare bruge en af disse. Som du kan se, så indgår tiden (t). Dette er funktionsudtrykket for en 1. ordens reaktion. 


Svar #6
03. juni 2016 af Qwerty01 (Slettet)

Det giver ret god mening. 

Og så har du udregnet aktiveringsenergien ved at bruge Arrheniusligningen? 

ln(k2/k1)=-Ea/R*(1/T2-1/T1)

Eller?


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. juni 2016 af Skaljeglavedinelektier

Som beskrevet i #2. Ja jeg brugte den, for du får oplyst din anden hasitghedskonstant til 112°C. 


Svar #8
03. juni 2016 af Qwerty01 (Slettet)

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. juni 2016 af Skaljeglavedinelektier

Det var så lidt. Jeg ved ikke selv, om det er rigtigt, men man får en pæn værdi (≈ 228 kJ/mol). 


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. juni 2016 af klartilathjælpe (Slettet)

Fik du også ligevægtskonstanten til at være cirka 0,0830 bar  i opgave 4c og trykket for dichlor til 0,166 bar i opgave 4d?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. juni 2016 af sarah0010 (Slettet)

#10: Jeg fik det samme :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. juni 2016 af klartilathjælpe (Slettet)

Lyder lækkert, fik du så også 0,33% i opgave 1c og pH til 10,71 i opgave 2b og det teoretiske udbytte af pentobarbital til 18,0 g i opgave 2c? :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. juni 2016 af sarah0010 (Slettet)

Ja! :-)) Bortset fra 2c, men der failede jeg - dit facit i opgaven er i øvrigt rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. juni 2016 af klartilathjælpe (Slettet)

Perfekt! Det lyder alligevel til at det gået dig godt til eksamen.. Jeg kunne ikke selv løse to af opgaverne, men håber, at dem som jeg lavede er rigtige.. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. juni 2016 af sarah0010 (Slettet)

Det håber jeg! :D

Hvad skrev du i 4a, hvis du fik lavet den?


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. juni 2016 af klartilathjælpe (Slettet)

Til opgave 4a skrev jeg, at trykket i beholderen vil stige, fordi der jo kommer flere gasmolekyler til i systemet.. For hvert rektant på gasform, blev der dannet to produkter på gasform  Jeg har også inddraget daltons lov, men ved ikke, om det var klogt eller ej.. 


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. juni 2016 af klartilathjælpe (Slettet)

Skrev du nogenlunde det samme?


Svar #18
05. juni 2016 af Qwerty01 (Slettet)

Stiger trykket når der kommer flere gasmolekyler? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. juni 2016 af Skaljeglavedinelektier

Ja det er jo en lukket beholder, så volumen kan ikke ændre sig. 


Svar #20
05. juni 2016 af Qwerty01 (Slettet)

Ved du, hvordan pointfordelingen er? 


Skriv et svar til: Kemi A - 02.06.2016

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.