Fysik

Måling af halveringstid - forsøg

25. april kl. 18:05 af Mary0 - Niveau: B-niveau

Er der nogen der kan hjælpe med at aflæse det her i en graf i excel. Grafen viser de korrigerede tælletal (pr. 10 s ) som en funktion af tiden i sekunder. Plzz skriv trin for trin hvordan man gør, jeg er dårlig til excel. 

- aflæse A_0 dvs. aktiviteten til t=0, og aflæse tiden, hvor aktiviteten er 1/2 * A_0. Denne tid er halveringstiden, som skal bestemmes.


Svar #1
25. april kl. 18:21 af Mary0

Grafen er eksponentiel


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april kl. 20:46 af ringstedLC

Kun du kan se grafen. Så indtil du vedhæfter et godt billede af den må du selv aflæse og gøre som der står i vejledningen.

Iøvrigt; det kræver ikke Excel-kundskaber at aflæse en graf.

NB. Og undlad at oprette det samme spørgsmål mere end en gang!


Svar #3
25. april kl. 21:34 af Mary0

Hjææææælp!


Svar #4
25. april kl. 21:38 af Mary0

der er ikke et direkte datapunkt ved t=0


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april kl. 21:48 af ringstedLC

Det kommer man ofte ud for ved forsøg. Mål afstanden til den nærmeste gitterlinje og mellem to gitterlinjer og beregn så A0. Eller sjus dig til en aflæsning.


Svar #6
25. april kl. 22:00 af Mary0

Er det rigtigt hvis jeg bare bestemmer værdien af aktiviteten ved t=0 direkte fra den eksponentielle forskrift? Min antagelse er baseret på, at parameteren 'a' i modellen repræsenterer skæringspunktet med y-aksen. 


Svar #7
25. april kl. 22:07 af Mary0

Er det dette punkt som jeg skal beregne A_0 ud fra. 


Svar #8
25. april kl. 22:19 af Mary0

b ikke a 


Svar #9
25. april kl. 22:23 af Mary0

og hvordan aflæser jeg tiden, hvor aktiviteten er 1/2 * A_0


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. april kl. 22:36 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april kl. 22:46 af ringstedLC

Når du har en model skal du selvfølgelig bruge den:

\begin{align*}A_0 &= 79.228\,e^{-0.005\,\cdot\; 0} \\ \tfrac{1}{2}\cdot A_0 &= 79.228\,e^{-0.005\,x} \Rightarrow x=T_\textup{1/2}=...\end{align}


Svar #12
25. april kl. 23:15 af Mary0

Er det rigtigt hvordan jeg har fundet T_1/2 


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. april kl. 23:28 af ringstedLC

Du har to kommaer i facit. Fjern det første!


Svar #14
25. april kl. 23:30 af Mary0

er det bedre nu


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. april kl. 23:43 af jl9

Hvis jeg aflæser kurven på grafen ved t=0, så er y-værdien ca. 79.

Halvdelen af 79 er 39.5.

Hvis jeg aflæser kurven på grafen, hvor y-værdien er 39.5, så er x-værdien t der ca. 


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. april kl. 23:49 af ringstedLC

#15 Ja. Omvendt kan du beregne:

\begin{align*} A_0 &= 2\cdot 79.228e^{-0.005\,\cdot 138.63} \end{align*}


Svar #17
27. april kl. 11:52 af Mary0

Jeg har brug for hjælp til disse spørgsmål

Fortag regression med en eksponentiel model, og bestem værdien af halveringstiden ud fra ligningen. 

Hvor stor er aktiviteten A_0 udtrykt i enheden Bq?

hvor godt passer din værdi af halveringstiden med tabelværdien? Bestem den procentvise afgivelse. 


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. april kl. 13:47 af ringstedLC

Der er foretaget regression. Jeg ved ikke hvilken ligning der menes, men:

\begin{align*} \frac{b\cdot e^{k\,x_1}}{2} &= b\cdot e^{k\,\cdot\, (x_1+T_\textup{1/2})} \\ \frac{(e^{x_1})^k}{2} &= e^{(x_1+T_\textup{1/2})^k} \\ \frac{1^k}{2} &= e^{{T_\textup{1/2}}^k} &&,\,x_1=0 \\ T_\textup{1/2} &= (...) \end{align*}

leder frem til formel (112).


Svar #19
30. april kl. 16:35 af Mary0

Plzz er der nogen der kan hjælpe 

Hvor stor er aktiviteten A_0 udtrykt i enheden Bq?


Brugbart svar (0)

Svar #20
30. april kl. 16:42 af jl9

Du har A0 i "per 10 sekunder", det skal så bare omregnes til "per 1 sekund"


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.