Fysik

Radioaktivitet fra kernevåben

07. november 2011 af studieportalenxxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle! :-D

Jeg har brug for lidt hjælp til en opgave, har lavet den, men vil lige vide om det jeg har gjort er rigtigt:

b)
A0 = 0,41 Bq
T1/2 = 28,8 år ≈ 9,088·108 s
A(t) = 0,35 Bq

Aktiviteten for tiden 0 og aktiviteten for tiden t (som er ukendt) oplyses. Da vi også kender halveringskonstanten og derved kun mangler tiden, kan denne findes med følgende formel:
A(t)=A0·(1/2)t/(T(1/2))
Oplysningerne indsættes og solves på lommeregneren:
solve(A(t)=A0·(1/2)t/(T(1/2)),t)→
solve(0,35Bq=0,41Bq·(1/2)(t/28,8år),t)→
t=6,57 år

Der går 6 år og 208 dage før aktiviteten når 0,35 Bq
 

c)
T1/2: halveringskonstant = 28,8 år ≈ 9,088·108 s
A: aktiviteten = 0,35 Bq

For at finde massen, skal man først finde ud af hvor mange kerner der skal vejes, dette gøres med denne formel: (N: antal kerner, A: aktiviteten, k: henfaldskonstanten)
N = A/k
Da k ikke kendes findes denne ved hjælp af formlen:
k = ln2 / T(1/2) →        ln2/(28,8·365,25·24·60·60)s = 7,63·10-10  s-1
Hvorefter N findes:
N = A/k = 0,35Bq/(7,63·10-10 s-1) = 4,587·108  kerner

1 kerne vejer 241 u, og 1 u = 1,66·10-24 g. Derved kan massen af prøvens kerner findes:
241· 1,66 · 10-24  g = 4,0006·10-22  g pr. kerne
4,587·108  kerner · 4,0006·10-22  g = 1,837·10-13 g

Håber det er til at forstå :-) tak på forhånd

Vedhæftet fil: OPGAVE 4.3.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Det ser da meget fornuftigt ud :)


Svar #2
08. november 2011 af studieportalenxxx (Slettet)

lækkert! tusind tak :-)


Skriv et svar til: Radioaktivitet fra kernevåben

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.