Matematik

Har brug for hjælp til løsning af 10. klasses opgave

07. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)
I august måned 1996 blev der solgt 1531 kg
I hver af de følgende 3 måneder voksede salget med samme procent.
I november måned 1996 sælges 1722 kg.

Hvor stor var den månedlige vækst i procent?

Kan nogen guide mig igennem at løse den opgave med 10. klasses mattematik?
Ved ikke helt hvordan man løser den uden at opsætte en 3. grads ligning og opgaven er stillet til min lillesøster som går i 10. klasse og ikke har lært om 2. og 3. grads ligninger.

Svar #1
07. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

Altså siger du at renteformlen slet ikke er hende bekendt?

Svar #2
07. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg kender ikke til nogen renteformel og tror da ikke hun kender til en så ville hun nok have kunnet løse opgaven uden at spørge om hjælp.

Svar #3
07. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

Som før sagt skal man bruge renteformlen...
K=K, * ( 1+r) i n'te

Ps(,=0)

det er lidt svært at skrive men du ska finde r som er renten el.procent pr. måned. OK??

Svar #4
07. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

Hvis jeg forstår den rigtigt og brugt i ovenstående udregning vil det se sådan ud.

1722 = 1531 * (1 + r)^3

Det eneste problem er bare at jeg ikke tror den formel giver det rigtige resultat og går derfor ud fra at jeg har læst formlen forkert.
Hvis ikke jeg har læst formlen forkert vil resultatet ifølge den blive 0,0399664, hvilket jeg går ud fra skal ganges med 100 for at man får det i procent. Altså 4 %.
Hvis jeg derimod regner igennem med 2. gradsligning får jeg til slut ligningen 1531*X^3 + 3062*X^2 + 3062*X - 191 = 0.
Hvilket til slut giver X = 0,0588164 og hvis jeg ganger med 100 får jeg så 5,88% som jeg er rimeligt sikker på er det korrekte svar.

Svar #5
08. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

Du er helt rigtigt på den hvad formlen angår, og det giver også helt korrekt en måndelig tilvækst på 4,0%.
Hvad er det for noget med anden- og tredjegradsligninger?!

Svar #6
08. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

Sorry min fejl havde opsat forkert 3. grads ligning den skulle have heddet
1531*X^3 + 3062*X^2 + 4593X - 191=0
så får jeg resultatet 0,040471 og ganget med 100 får jeg de 4%

Skriv et svar til: Har brug for hjælp til løsning af 10. klasses opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.