Fysik

Henfald Af Atomer

15. juni 2013 af Kalle (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. 
Jeg sidder og læser op til fysik, og der er noget jeg ikke helt forstår. 

Jeg forstår hvorfor atomer henfalder og at der er forskellige måder atomer henfalder på, men jeg forstår ikke hvorfor de henflader som alfa og ikke som for eksempel beta-  

Altså et kernekort viser for eksempel at 238/92 U altid henfalder ved alfa-henfald, uanset hvad moderkernen før har været. Derfor er mit spørgsmål: Hvad definerer hvordan et atom henfalder?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2013 af peter lind

Det er først og fremmest et spørgsmål om energi. Hvis der er energi nok til at datterkernen samt alfa eller beta partikler kan eksistere,  sker henfaldet


Svar #2
15. juni 2013 af Kalle (Slettet)

Det er selvfølgelig afhængigt af hvad der gør atommet ustabilt i første omgang. Det kan være:

Et overskud af kernepartikler (nukleoner) - Alfa

En ubalance mellem antallet af protoner og neutroner - Beta

Et overskud af energi - Gamma

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2013 af patrickbc (Slettet)

Som jeg har forstået det kommer det an på hvad det er 'galt' med atomkernen.

Hvis atomkernen er ustabil fordi den har for mange neutroner ift. protoner, sker der som regel β- henfald, som omdanner en neutron til en proton, en elektron, og en antielektronneutriono.

Hvis atomkernen er ustabil fordi den har for mange protoner ift. neutroner, sker der som regel β+henfald, som omdanner en proton til en neutron, en positron og en elektronneutriono. (Bemærk elektronindfangning er også muligt)

Hvis atomkernen er ustabil fordi den har både for mange protoner og for mange neutroner, sker der som regel α henfald , som udsender en heliumkerne bestående af 2 protoner og 2 neutroner. (Bemærk at meget store kerner, med en ligeledes stor ubalance mellem neutroner og protoner, ofte vælger spontan fission i stedet for alfastråling)

Hvis atomkernen, har meget energi pga. at det tidligere henfald af enten alfa- eller betastråling, henførte at den nydannede atomkerne havde for meget energi, udsendes der gammastråling for at få båret energien væk med en foton.

 

(Det skal lige nævnes at meget små kerner, med stor proton/neutron ubalance, nogle gange vælge neutron- eller protonstråling, i stedet for betastråling)

Hvis du har flere spørgsmål kan du bare spørge ;)


Svar #4
15. juni 2013 af Kalle (Slettet)

Ja, det har var også det jeg forsøgte at sige... Din formulering, Patrick, var bare mere uddybende, tak! Men passer det med hvad Hr. Lind sagde  øverst?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juni 2013 af patrickbc (Slettet)

Jeg sad og skrev indlægget, i mens du skrev dit.

Ja det passer fint, Lind beskrev bare meget kort hvorfor at mange nukleoner giver en ustabil kerne.

Men hvis du selv besvarede dit spørgsmål, kan jeg ikke forstå hvad det var du spurgte om, eller om du har fået svar på det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2013 af peter lind

Lige for en ordens skyld. En radiaktiv kerne kan godt henfalde på forskellig måde for eks. er der en plutonium isotp, der nogle gange henfalder ved α henfald og andre gange ved β henfald. Andre typer henfald er også mulig


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. juni 2013 af patrickbc (Slettet)

Det var derfor jeg skrev som regel;-)

Skriv et svar til: Henfald Af Atomer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.