Fysik

Atomer

24. juli 2013 af Ananym (Slettet) - Niveau: B-niveau

a) Vis at h * c * R = 13,6 eV

Er lavet

b) Beregn energierne for tilstandene med nr. 1, 2, 3, 4, 5 og 6 og angiv resultaterne i eV

Hvordan gør jeg dette?

 

c)

Bølgelængden af atomare spektrallinjer kan beregnes vha. Rydbergsformel:
1/lambda = R * ((1/n1^2)-(1/n2^2))

Hvor R er rydbergs konstant, og den atomare tilstand betegnes n, og kan antage hele tal. n1 > n2

Udled denne formel ud fra viden om, hvorledes fotoenergi hænger sammen med atomets afgivelse af energi.

:/ 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. juli 2013 af mathon

Energitilstande i hydrogenatomet:
       
b)

                                                        En = -(13,6 eV) / n2


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. juli 2013 af mathon

Energitilstande i hydrogenatomet:
       
b)

                                                        En = -(13,6 eV) / n2

               n = 1         |E1| = (13,6 eV) / 12  = 13,6 eV

               n = 2         |E2| = (13,6 eV) / 22  = 3,4 eV

               n = 3         |E3| = (13,6 eV) / 32  = 1,51 eV

               n = 4         |E4| = (13,6 eV) / 42  = 0,85 eV

               n = 5         |E5| = (13,6 eV) / 52  = 0,54 eV

               n = 6         |E6| = (13,6 eV) / 62  = 0,38 eV


Svar #3
24. juli 2013 af Ananym (Slettet)

c) Hvordan i alverden ? 

Bølgelængden af atomare spektrallinjer kan beregnes vha. Rydbergsformel:
1/lambda = R * ((1/n1^2)-(1/n2^2))

Hvor R er rydbergs konstant, og den atomare tilstand betegnes n, og kan antage hele tal. n1 < n2

Udled denne formel ud fra viden om, hvorledes fotoenergi hænger sammen med atomets afgivelse af energi.


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. juli 2013 af mathon

c)
                    |ΔE| = h • f = h • (c/λ) = (h•c) / λ = (1240 eV·nm) / λ

                    λ = (1240 eV·nm) / |ΔE|


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. juli 2013 af mathon

c)   fortsat

         elektronspring fra n1 til n2

                                                       λ = (1240 eV·nm) / (|En2| - |En1|)


Svar #6
24. juli 2013 af Ananym (Slettet)

Må jeg spørge hvordan du kommer frem til dette?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. juli 2013 af mathon

                   |En2| = h•c•Rdb/n22

                   |En1| = h•c•Rdb/n12

                   ΔE = Efoton = (h•c•(1/λ) = (h•c•Rdb/n22) - (h•c•Rdb/n12) = h•c•Rdb•(1/n22 - 1/n12)

 

                   1/λ = Rdb•(1/n22 - 1/n12)

                  
 


Skriv et svar til: Atomer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.