Fysik

Motorcykel- Fysik

21. oktober 2013 af UuM (Slettet) - Niveau: A-niveau

http://static.uvm.dk//udd/gym/eksamensopgaver/2009/fysik_A_aug21/opgave03/frameset.html

Det er et eksamensæt i fysik A fra 2009, hvor jeg har lidt problemer i motorcykelopgaven. 

Forstår bl.a. ikke helt hvad de mener i opg b) med de lodrette kontaktkræfter? og hvordan opgaven generelt skal gribes an? 

Vil derfor hører om der var nogen som har lavet den som vil byde lidt ind med lidt hjælp, tak? :D 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2013 af peter lind

Det drejer sig om motorcyklens tryk på vejbanen som er lige så stor og modsat rettet vejbanens reaktion på presset.

Da motorcyklen holder stille må der gælde summen af kræfterne er 0 og summen af kraftmomenterne omkring tyngdepunktet 0


Svar #2
22. oktober 2013 af UuM (Slettet)

Okay, jeg har fundet tyngdekraftens moment om punktet B i opg a)

skal jeg så finde momentet om punktet A, fordi jeg ved at summen af momenterne giver = og så bagefte så finder kraften F bagefter? 

Ærlig talt er jeg ikke helt sikker hvordan jeg skal bruge den informatio du har opgivet mig? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2013 af peter lind

Det skal være momentet omkring tynkdepunktet af kontaktkræfterne der skal være 0. Find Længden af armene for de 2 kræfter og deraf deres momenter omkring tyngdepunktet. De skal være lige store og modsat rettede. Det giver en ligning mellem de 2 kontaktkræfter Tyngdekraften indgår kun i deres sum ikke i momentet. Momentet af tyngdekræfterne omkring tyngdepunktet er faktisk 0


Svar #4
30. oktober 2013 af UuM (Slettet)

Hmmm har prøvet at kigge lidt med på det, men synes ikke at kunne forstå din tankegang  :( 

jeg har forstået det sådan her

M(B)=M(A)

a*F= -a*F 

a som kraftarmene er jo let nok, men hvordan man så lige kommer videre...


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2013 af peter lind

Kontaktkræfterne er lodrette så armen for momemtet gennem tyngdepunktet i A er de opgivne 70 cm. Tilsvarende kan du finde armen for kontaktkræfterne i B. De 2 momenter skal så være lige store.

F*a =-F*a holder kun hvis F=0 eller a=0


Svar #6
01. november 2013 af UuM (Slettet)

Men der er vel stadig to ubekendte ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2013 af peter lind

Se #1. Den totale kraft på motorcyklen er 0, så tyngdekraften på motorcyklen er lige så stor men modsat rettet summen af kontaktkræfterne. Det giver en ligning, som også kan bruges


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. april 2014 af ToniThaiFon (Slettet)

bonusspørgsmål til samme ekssamenssæt:

hvordan laves OPG. c? 

Bestem den maksimale acceleration motorcyklen kan have uden at forhjulet mister kontakten med vejbanen??


Skriv et svar til: Motorcykel- Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.