Fysik

Atom- og kernefysik... Hjælp..

24. januar 2004 af bml (Slettet)
Hej!

Jeg har fysik-aflevering for som volder en del problemer.. Håber der er nogen der kan hjælpe med følgende opgave:

Hvor længe skal man ligge i solariet for at få lige så meget UVA-stråling, som man får ved at ligge en time i solen?

Man får oplyst at solariestrålingens intensitet ved UVA-stråling er 120 W/m2, og intensiteten for sollys ved UVA-stråling er 25 W/m2.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2004 af Lurch (Slettet)

regn ud hvor meget energi der bliver afsat pr. m^2 af solen. t=60*60s
P(sol)=E(sol)/t <=> P(sol)*t=E(sol)

Regn derfter ud hvor lang tid der går for at solariet har afsat samme energimængde ved den givne effekt
t=E(sol)/P(solarie)

Svar #2
24. januar 2004 af bml (Slettet)

Ok, men er effekten P bare lig med henholdsvis 120 W/m2 og 25 W/m2?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2004 af erdos (Slettet)

Det er jo effekt pr. m^2, så du må jo lige antage at du betragter f.eks. 1 m^2, hvor effekten så er de 120W og 25W

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2004 af Brian (Slettet)

Eftersom en kvadratmeter er ligestor uanset om man ligger ude i naturen eller inde i solariet, så kan overvejelserne om areal helt udelades.

Det antal gange, som effekten (pr. areal) i solariet er større end effekten (pr. areal) i solen er

120/25 = 4,8 (gange kraftigere).

Da effekten (pr. areal) jo er energi afsat netop pr. tid, får man altså den samme virkning i solariet på 4,8 gange så kort tid som ud i naturen.

Ergo skal du ligge i 1 time divideret med 4,8 i solariet for at få den samme stråling på din krop, som hvis du havde ligget en hel time i solen.

Derfor: divider 60 minutter med 4,8.

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2004 af erdos (Slettet)

Ja ja... Men den anden fremgangsmåde er også helt korrekt, og jeg må være ærlig at indrømme, at man her viser, at man kan balancere i formlerne og deres betydning!!!!!! Den anden viser til gængæld overblik og evnen til at forenkle problemstillingen...

=> du vælger selv, hvad du helst vil roses for bml!

Svar #6
25. januar 2004 af bml (Slettet)

Ok, tusind tak!

Skriv et svar til: Atom- og kernefysik... Hjælp..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.