Studievejledning

udeboende ?

28. december 2007 af mikeh (Slettet)
Godaften SP'ere :P

ja jeg skal flytte til århus efter sommerferien for at læse ingeniør efter sommer :P og jeg har lige lavet budget med mine forældre, for at se om jeg faktisk har råd til at bo alene !

lieg nu søger jeg en masse råd fra udeboende! altså mht. økonomien!

jeg ved jeg får 5007 kroner i SU, men er der tid til at arbejde ved siden af studiet, så man kan øge sin indkomst?

nu skal jeg lige sige at jeg har bil også? og jeg står og ik ved om jeg skal sælge den, for den er jo ogs ret dyr i drift..

men jer der læser på en videregående, kan i ikke fortælle hvordan i har det med økonomien? er der råd til byture, fedt tøj etc?

håber i kan hjælpe :P

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. december 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Ja, man kan sagtens have et studierelevant job ved siden af studiet(kender mange der har det)..

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. december 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Ja, man kan sagtens have et studierelevant job ved siden af studiet(kender mange der har det)..

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. december 2007 af akadina (Slettet)

Hvis du skal bo i Århus, er det ikke nødvendigt med en bil. Århus er som bekendt 'verdens mindste storby'. Alt er inden for cykelafstand, det er også meget sundere at cykle ;)

Hvis jeg var dig ville jeg sælge bilen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. december 2007 af Bruger slettet (Slettet)

#0 hvordan kan det være at du får 5007kr. i SU? mener man får 4300/800, men det kommer måske lidt an på hvor langt bor væk fra forældrene?

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. december 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Når man læser på en videregående uddannelse får man et fast beløb, uafhængig af forældres indkomst. Satsen er for 2007 hhv. kr. 4852/2412 for udeboende/hjemmeboende. I 2008 er satsen dog hævet, og satsen for udeboende er således rigtig nok kr. 5007,-.

#0 Hvorvidt du vil beholde bilen er jo også lidt op til dig selv. Jeg solgte min bil da jeg flyttede til Århus, og jeg savner den da ganske vist til tider, men hvis jeg skulle bruge den til og fra skole i myldretid vil det tage lige så lang tid som at cykle, og skal man ind i midtbyen er man fri for at bøvle med at finde p-pladser og købe p-billet, hvis man tager cyklen. Og som #3 siger er det sundere :) Men jeg savner stadig bilen, og det vil du nok ikke kunne undgå hvis du skiller dig af med den. Men tænk på hvad du kan få af tøj eller byture for de udgifter du vil få til en bil du reelt set ikke har behov for (der kører jo også ganske mange bybusser hvis det skulle blive nødvendigt)

Hvordan resten af din økonomi kommer til at se ud er svært at sige, da det afhænger af flere ting, som eksempelvis husleje, herunder om du bor på kollegie eller i ejerlejlighed, om du bor inde i midtbyen eller lidt længere ude. Hvis jeg kun fik SU ville jeg have ca. 2000 til mig selv efter skat og faste udgifter (eksl. mad) (2008 takst).

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. december 2007 af sukkerknald (Slettet)

Jeg har det ligesom mikeh - skal også snart til at flytte hjemmefra. Tror sagtens man kan få det til at løbe rundt, man må bare leve billigt! Det er måske nemmere sagt end gjort. Eller må man få noget mad med hjem fra mor og far, tænker jeg!:)
Når man bor på kollegie - så bor man sammen med nogle andre studerende ikke sandt?

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. december 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#6 Det kan være forskelligt.

På de kommunaltejede kollegier i Århus kan man kun bo hvis man er studerende, men ved private boligforeninger er der måske andre regler. På samme måde kan der gælde andre regler i andre kommuner.

Desuden er kollegierne forskellige på den måde, at nogle har værelser og andre har lejligheder. Kollegielejligheder er med eget køkken og bad, mens et kollegieværelse deler køkken med flere beboere, og nogle steder også bad.

Svar #8
29. december 2007 af mikeh (Slettet)

hehe :D

jaeh, men altså, jeg tror jeg må finde mig et job ved siden af på 8-10 timer om ugen, hvis jeg altså kan det?

jeg ved ik helt det med bilen, men det må jeg jo se på :P

men det er super fedt i har gidet svare på indlægget :P

men jeg glæder mig sku vildt meget til at flytte, bare for at prøve det ! og sukkerknald -> jeg tænker ogs lidt det med at få mad me hjemmefra :P haha " !

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. december 2007 af Roman Garcia

Om du kan have et studierelevant job ved siden af studiet afhænger naturligvis af mange faktorer.

- Det pågældende studie: Er det overhovedet muligt at have et studiejob ved siden af studiet de første år? Når man kommer senere hen i uddannelsesforløbet er der med sikkerhed mulighed for at have et studierelevant job, men der er studier, hvor det langt fra er en fordel at have et job de første år.

- Muligheden for studierelevant arbejde: Inden for en lang række studieretninger, er der meget få muligheder for at få et studierelevant arbejde. Specielt hvis man er på første år, da man jo ikke har nogle kompetencer. Derfor skal du gøre op med dig selv, om du KUN søger et studierelevant arbejde, eller om et almindeligt arbejde også kan gøre det. Hvis du KUN vil have et studierelevant job, så bør du nok ikke tage et job med i budgettet, da det kan vise sig svært at få sådan et. Endvidere skal det siges, at det i forbindelse med mange fag er betydeligt mere besværligt at få studiejob i Århus i forhold til København.

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. december 2007 af kleif

Nu læser jeg selv til Ingeniør i Århus.
Jeg solgte min bil da jeg begyndte på studiet, der er ikke råd til den, det er ikke nemt at finde en fast parkeringsplads, og der er slet ikke brug for den, hvis du bor i Århus.

Jeg vil mene der sagtens kan være plads til et stuiejob ved siden af, på ca. 10 timer. Dog føler jeg mig lidt presset i slutningen af hvert semester, hvor semesterprojektet skal afleveres.

Jeg bor i lejlighed, med en udgift på ca. 3500 til husleje. Det er lidt presset, når det skal være plads til bytur osv. - men det løber da rundt.

Svar #11
30. december 2007 af mikeh (Slettet)

nice :P

de der 3500 er det med vand, varme osv? har du ogs søgt igennem kollegie 8000 ? heh'


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. december 2007 af kleif

De 3500 er med ákonto beløb til vand og varme.

Nej, det er en privatejet lejlighed.

Brugbart svar (0)

Svar #13
04. januar 2008 af Anne_ennA (Slettet)

# 0

Det er rigtigt at satsen for SU for 2008 er 5007 kr., men du skal være opmærksom på at du nok kommer til at betale skat af SU'en. Jeg er udeboende med en grundsats på 5007 kr., men får kun ca. 4500 kr. udbetalt.

Svar #14
05. januar 2008 af mikeh (Slettet)

okay.. men er det fordi du ogs tjener ved siden af eller hva? :P

Brugbart svar (0)

Svar #15
05. januar 2008 af NuclearWarhead (Slettet)

#14
Mjah, du kan ikke komme uden om at du skal betale noget i skat. SU'en overstiger dit årlige personfradrag.

Brugbart svar (0)

Svar #16
05. januar 2008 af blackduck (Slettet)

#14

i 2008 er personfradraget på 41.000 (http://skat.dk/SKAT.aspx?oID=1614602).
Hvis du hele 2008 får 5.007 kroner i SU, vil du altså skulle betale skat af de sidste cirka 19.000 kroner. Du skal dog ikke betale arbejdsmarkedsbidrag af din SU.

Brugbart svar (0)

Svar #17
05. januar 2008 af volcom1

Jeg ved ikke om det jeg skriver er skrevet før da jeg ikke lige havde overskud til at læse alle indlæg igennem, men jeg læser til ingeniør på DTU i lyngby, jeg startede i sommers og får 5000 i su men 4500 efter skat. Jeg har et studiejob i ved siden af hvor jeg arbejder to gange om ugen, det er intet problem at få til at hænge sammen, det gælder bare om at få lavet lektier de dage man ikke er på arbejde og så få planlagt sin dag. Mht din bil kan jeg fortælle dig at jeg også havde bil inden jeg startede på studiet, men solgte den da det slet ikke kan hænge sammen hvis man både har husleje og skal til at købe mad og sådan, det kan måske lade sig gøre men så har du heller intet tilbage til fis og ballade som det jo hedder. Så jeg tror det er et mindretal som synes at en bil er så vigtig i en større by at de helt vil fravælge at kunne tage i byen eller på cafe en gang i mellem, også fordi dine med studerende jo nok ikke har bil og derfor er det jo også kedeligt at vælge det sociale fra hele tiden bare for at kunne spille smart som brian

Skriv et svar til: udeboende ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.