Fysik

Atom og kernefysik

12. januar 2009 af dikkelmikkel (Slettet)

Hej, jeg har fået stillet flg opgave.

Th-232 bestråles med neutroner i 4 timer. Ved bestrålingen dannes Th-233 der er radioaktivt. Aktiviteten A af de dannede Th-233 kerner kan udtrykkes som funktion af tiden fra bestrålingens start ved:

halveringstiden er 1320 s

A=(1-exp(-k*t))*981Bq    hvor k er henfaldskonstanten for Th-233

a) Beregn aktiviteten 2 timer efter bestrålingens start.

b) Bestem hvor mange Th-233 kerner der henfalder i løbet af de 4 timer.

det er spørgsmål b, der er vanskeligt, det ser ud som om aktiviten vokser for t går mod uendelig, men kommer der så ikke flere Th-233 kerner og hvordan finder jeg antal kerner N når jeg ikke kender massen af Th-233? Kortere sagt, hvordan løser man delspørgsmål b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2009 af peter lind

Aktiviteten går mod en konstant for t -> oo, hvis du bliver ved med at bestråle lige mange kerner i det uendelige; men det gør du jo ikke, så det er ret irrelevant.

Du skal bruge aktiviteten. I et lille tidsinterval henfalder der A(t)*dt kerner. , så du skal i gang med at integrere. NB du må selv se på enhederne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis du sætter begyndelsesmængden til 100 %, og de 1320 s til 22 min, så er (1-e-22k)*981Bq = 1/2 <=>

k = 2,378*10-3, så A(120)  = (1-e-120*k) = 243 Bq

Lyder det rimeligt?? 


Svar #3
12. januar 2009 af dikkelmikkel (Slettet)

Jeg synes det med integration lyder rimeligt, men hedder formlen ikke A(t) = - diff(N(t),t) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2009 af peter lind

Jeg ved ikke hvad du mener med din ligning på højre side. Du skal bruge det givne i opgaven altså       A=(1-exp(-k*t))*981Bq


Skriv et svar til: Atom og kernefysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.