Fysik

Atomer og halveringstider

24. januar 2009 af Engelmus (Slettet)

Ved en nuklearmedicinsk undersøgelse indsprøjtes y-aktivt 99^Tc* (technetium) i en patient. Patientens masse er 80 kg. Aktiviteten af den indsprøjtede 99^Tc* er 200MBq. Halveringstiden for 99^Tc* er 6,0 timer.

a) Hvor mange 99^Tc* atomer blev der indsprøjtet?


Energien af y-kvanterne er 22,4 fJ. Man kan regne med, at alt henfalder inde i kroppen, og at halvdelen af y-kvanterne absorberes i kroppen.

b) Hvilken dosis modtog patienten ved undersøgelsen?
 

Håber der er nogen som kan hjælpe mig.

Hilsen Engelmus


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2009 af mathon

a)
k = ln(2)/T½ = ln(2)/(6*(3600 s)) = ln(2)/(21600 s)

k*N = A = 200*106 1/s

N = (200*106 1/s)/(ln(2)/(21600 s)) = 6,23244*1012


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2009 af mathon

dosis = ½*(6,23244*1012pcs)*(22,4*10-15 J/pcs)/(80 kg)


Skriv et svar til: Atomer og halveringstider

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.