Fysik

Fysik A - Uniform circular motion, hjælp til opgave?

28. september 2009 af Bethsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er ved at supplere mit fysik fra gymnasiet, og har brug for hjælp til en opgave der vedrører "Uniform circular motion" (kurset er på engelsk, så ved ikke hvad det hedder på dansk). Opgaven kommer her:

En dreng snurrer en sten rundt i en snor i en cirkel med radius1.5 m, 2.0 m over jorden. Snoren knækker, stenen flyver af og lander på jorden efter at have fløjet 10.0 m i den horisontale retning. Hvor stor er stenens centripetale acceleration, mens den bliver snurret rundt?

Her er hvad jeg kunne forestille mig at gøre:

Jeg kan tegne det hele ind i et koordinatsystem, og lave en retningsvektor der viser stenen når den kækker af. Så kan jeg betragte stenen som et projektil, idet den bliver skudt afsted, og dermed beregne på den som et projektil.

Er det rigtigt? Vil virkelig gerne have denne opgave godkendt.

Håber der er en der kan hjælpe. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2009 af Lurch (Slettet)

Det lyder meget fornuftigt. Idet snoren knækker, påvirkes stenen ikke længere af centripetal accelerationen, og den farer afsted med den hastighed den havde da snorren knækkede. Det er denne hastighed du skal finde ud fra dine oplysninger, og udfra hastigheden beregne centripetal accelerationen


Svar #2
28. september 2009 af Bethsen (Slettet)

Okay, tusind tak. :)

Jeg har det med at tænke i nogle lidt forkerte retninger, så ville gerne lige bekræftes. ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2009 af peter lind

"Uniform circular motion" hedder jævn cirkelbevægelse på dansk.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2009 af mathon

begægelsestiden efter snorbrist

vertikal bevægelse:
sy = ½·g·t2
t = √[2·s/g] = √[2·(2 m)/(9,82 m/s2)] = √(0,4) s = 0,638226 s

den heraf uafhængige og samtidige horisontale bevægelse:
vx = (10 m)/(0,638226 s) = 15,6684 m/s

stenens centripetale acceleration: a = vx2/r = (15,6684 m/s)2/(1,5 m) ≈ 163,7 m/s2


Svar #5
28. september 2009 af Bethsen (Slettet)

Hej med jer!

Tak for svar - det er dejligt I gder tage jer tid. :)

Mathon - hvor får du formlen for tiden fra? den tror jeg aldrig jeg har set før.. Men den er smart! Havde undret mig over hvordan pokker jeg skulle knække nødden uden at kende tiden.. ;)


Svar #6
28. september 2009 af Bethsen (Slettet)

Det gør ikke noget alligevel, har selv fundet den. :) Men tak alligevel.


Skriv et svar til: Fysik A - Uniform circular motion, hjælp til opgave?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.