Fysik

Rigtig/forkert [Radioaktivitet]

28. februar 2005 af Mads123 (Slettet)
Har prøve imorgen, så tjekkede lige en arbejdsseddel igennem, som vi havde fået svarene på. Jeg er dog ikke enig i en af måderne min lærer regner det på. I får lige opgaven.


Et stykke plaster er præpareret således at der på undersiden er en tynd plastikpose med 222/86Rn. Når plastret påsættes er den samlede aktivitet 110kBq. T_1/2= 3.83 dage.

a) Hvor mange Rn atomer er der i plastikposen?
=5.25*10^10 atomer

Hver alpha-partikel har energien 3 MeV og en rækkevidde i huden på 25 mikro meter. Når kilden placeres på huden, dækker den et areal på 1,3cm^2. Det er kun halvdelen af strålingen fra alpha-kilden, der rammer huden.
b) Hvor mange alpha-partikler rammer huden i løbet af 1 minut?

min lærer: 110kBq*0,5*60 s =3,3M atomer.

Jeg ville istedet sige. No *(1/2)^(60/3,83*24*3600)= x
1/2*x = antallet er partikler der rammer huden i løbet af et minut.


Lige et andet spørgsmål omkring dosisækvivalens. En neutron har Q=10. Men har aldrig hørt om neutronstråling. Er der noget specielt ved det, eller er det bare som den andre strålinger?

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2005 af sigmund (Slettet)

Spørgsmål a) er korrekt. Dog har din lærer ret i opgave b).
Som et eksempel på benyttelse af neutronstråling, citerer jeg et afsnit fra min engelske kemibog [S. S. Zumdahl: Chemical Principles, 4th ed., p. 968]:

"By using neutron and positive-ion bombardment, scientists have been able to extend the periodic table. Prior to 1940 the heaviest known element was uranium (Z=92). However, in 1940 neptunium (Z=93) was produced by neutron bombardment of [238_92 U]. This process initially gives [239_92 U], which then decays to [239_93 Np] by [beta]-particle production:
[238_92 U + 1_0 n --> 239_93 U + 0_-1 e]."

Forhåbentlig giver ovenstående citat dig en idé om, hvad neutronstråling benyttes til.

Svar #2
28. februar 2005 af Mads123 (Slettet)

Hov blev vidst heller ikke færdig. Bagefter: No - 1/2*x = antallet af atomer. Hvis dette heller ikke gælder, hvorfor?

På den anden måde antager man også at aktiviteten forbliver konstant. Det er dog rimeligt.
Er det fordi det kun er halvdelen der rammer, at man ikke kan gøre det på den måde?

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2005 af sigmund (Slettet)

Alpha-kilden udsender 110000 partikler pr. sekund, men kun halvdelen rammer huden. Dvs. at 55000 partikler rammer huden pr. sekund. Ved at multiplicere dette med 60 fås det antal partikler, som rammer huden pr. minut. Dvs. at 3300000 partikler rammer huden pr. minut.

Svar #4
28. februar 2005 af Mads123 (Slettet)

Jah, kan egentlig godt se det, men nogle gange kan man vidst tænke det lidt for besværligt. Dog kan jeg stadig ikke se, hvorfor man ikke kan gøre det. Men ligemeget med det :)

Måske i kan hjælpe med forståelsen af disse. Resultaterne står der, men kan ikke lige se, hvordan man skal forstå spørgsmålene da de ikke direkte er henfaldstyper(alpha,beta...), som jeg har læst.


105_48Cd omdannes ved elektronindfanging.

Hvilket atomnummer har den kerne, som dannes herved? =47

Sølvisotopen Ag-109 er stabil, men ved neutronbeskydning kan den omdannes til en beta- radioaktiv sølvisotop

Hvilket massetal har denne isotop? = 110

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Ideen er rigtig nok, men du bruger oplysningerne forkert. Til tiden t=0 har vi

No = Ao/k = 5.251456115...*10^10

og efter ét minut har vi (tjek selv);

N(60s) = 5.250796157...*10^10

så i løbet af 60s rammes huden af

1/2[No-N(60s)] = 3299792.638 ~ 3.3M

alfa-partikler, uden antagelsen at aktiviteten kan regnes for konstant i det betragtede tidsrum. Resultatet viser derfor, at den antagelse er endog ganske rimelig.

//Singularity

Svar #6
28. februar 2005 af Mads123 (Slettet)

Lækkert! :)
Det giver også mening.

Måske èn kunne uddybe spørgsmålene i #4, sådan så jeg ved hvordan de skal forståes?

Skriv et svar til: Rigtig/forkert [Radioaktivitet]

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.