Matematik

Matematik aflevering spørgsmål

20. november 2010 af cinderella94 (Slettet)

Jeg har et spørgsmål til en matematik aflevering der lyder sådab;

Tabellen viser sammenhørende værdier af trykke P målt i Pa, og temperaturen t målt i grader celcius

t     5,0          10,1        29,9       40,0    70,2         90,1

P    231,1    235,1    251,1    260,2    285,1    301,5

Det oplysess at trykket med en god tilnærmelse kan beskrives ved en liniær funktion g af t.

a) Bestem en forskrift for g. Der har jeg så valgt to punkter fra tabellen (5,0;231,1) og (90,1;301,5)

Fundet a ved at sige y2-y1 / x2-x1  = 301,5/231,1/90,1-5,0 = 0,82

Sat det ind i formlen for en liniær funktion der hedder y=a(x-x1)+y1

y= 0,82(x-5)+231,1

y = 0,82x-4,1+231,1

y=0,82x+227.

b) Sammenhængen mellem temperaturen målt i grader Celcius og temperaturen F, målt i grader fahrenheit, er givet ved: F=1,8*t+32. Bestem et udtryk for trykket som funktion af temperaturen målt i grader fahrenheit. (Hint isoler t i den sidste forskidt og indsæt det på t's plads i den første)

^ jeg forstår slet ikke b'eren og a'eren tror jeg ikke er rigtig. Er der nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2010 af Pigemus (Slettet)

a giver g(t) = 0,8299*t+226,7532

I b isolerer du t i udtrykket for F:

t = (F-32)/1,8 og dette udtryk indsætter du så i g(t)


Svar #2
20. november 2010 af cinderella94 (Slettet)

Hvorfor skal der *t ind i opgave a?

og så forstår jeg heller ikke hvordan man sætter det der ind i g(t), jeg forstår godt hvordan du isolerer t men ikke hvordan du sætter det ind?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2010 af Pigemus (Slettet)

fordi det er en funktion af tiden. tiden = t

P = g(t) = 0,8299 * ((F-32)/1,8) + 226,1532

<=>

P = 0,46111 * F + 211,9989


Svar #4
20. november 2010 af cinderella94 (Slettet)

Nu forstår jeg godt at du bare sætter det ind på t's plads. Men hvad er det så du mener tilsidst med P = 0,46111 * F + 211,9989? Det kan godt være jeg lyder dum, men jeg synes virkelig det er svært!


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2010 af Pigemus (Slettet)

Bestem et udtryk for trykket som funktion af temperaturen målt i grader fahrenheit

Trykket = P

Temperaturen målt i grader fahrenheit = F

Hjælper det på forståelsen?


Svar #6
20. november 2010 af cinderella94 (Slettet)

Hm' nej ikke rigtig, for jeg forstår ikke hvor de tal kommer fra P = 0,46111 * F + 211,9989. Altså 0,46111 og 211,9989, dem har jeg da ikke fundet frem til nogle steder?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2010 af Pigemus (Slettet)

Prøv og tast dette ind på din lommeregner:

0,8299 * ((F-32)/1,8) + 226,1532

Og så sker der mirakler ;)


Svar #8
20. november 2010 af cinderella94 (Slettet)

arh okay tak:-)!

Jeg har et spørgsmål mere.

Tegn graferne f(x) = 4,x -1, g(x)-x+7 og h(x) -3+5 i samme kordinatsystem - det har jeg gjort.

b) Løs ligningerne f(x)=g(x), f(x)=h(x) og g(x)=h(x)

c) Kommenter resultaterne b. i forhold til graferne i a.

Jeg forstår ikke hvad jeg skal i b og c. Hvordan kan jeg løse dem? Hvad er det egentlig jeg skal løse?


Skriv et svar til: Matematik aflevering spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.