Fysik

Bestemmelse af alder vha. kulstof 14-metoden

03. marts 2011 af Hanne91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder:

På Grønland fandt man i 1972 under udgravningen af bopladsen Quilakitsok en mumie af en dreng, som ved sin død var ca. et halvt år gammel. Dette fund er dateret med kulstof 14-metoden. En prøve af mumien viste, at der er 93.8% tilbage af den oprindelige kulstof-14 mængde. Hvornår blev drengen begravet?

Jeg har ikke tidligere lavet opgaven med kulstof 14-metoden og kender derfor ikke fremgangsmåden for denne type opgaver, men jeg kunne forestille mig, at jeg skal komme omkring radioaktivitet.

Jeg håber, at der er hjælp at hente - på forhånd tak (-:


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2011 af pandaen01 (Slettet)

Du skal bruge halveringstiden af C14, for at finde ud af hvor lang tid der er gået for at man går fra at have 100% til 93,8% C14...


Svar #2
03. marts 2011 af Hanne91 (Slettet)

T½ = log(0.5) / log(a)

men hvordan finder jeg a??


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2011 af mathon

alment:

                                            m = mo·(1/2)t/T½

                                            m/mo = (1/2)t/T½

                                            (m/mo) = (1/2)t

                                            (ln1/2)·t = ln(m/mo)·T½

                                            t = (ln(m/mo)/ln(0,5))·T½

.......
specifikt:
                                            t
= (ln(0,938)/ln(0,5))·(5730 år) ≈ 530 år


Svar #4
03. marts 2011 af Hanne91 (Slettet)

Mange tak - det var til stor hjælp (-:


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2011 af Slowpoke (Slettet)

Jeg forstår ikke rigtigt hvor de 5730 år kommer fra? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. marts 2011 af mathon

                   T½ = 5730 år


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2013 af AndersenLin (Slettet)

Hvorfor bruger du den her formel:  m = mo·(1/2)t/T½


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. oktober 2013 af mathon

ved multiplikation med (k/M) hvor k er henfaldskonstanten og M er molmassen
har du
                                            A = Ao·(1/2)t/T½ = Ao·e-k•t         -k = ln(1/2)/T1/2


Skriv et svar til: Bestemmelse af alder vha. kulstof 14-metoden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.