Fysik

Atom opgaver

04. september 2014 af majsingym (Slettet) - Niveau: B-niveau

Håber nogen kan hjælpe her! Vi har fundet ud af opgave a, men de andre to driller lidt :-)

Før 1952 brugte man en maling til selvlysende ure der bestod af  med en henfaldskonstant

k=1,98·10-11 s-1

Koncentreret radium lyser i mørke, og denne egenskab har været udnyttet i en blanding af radium og zinkoxid til selvlysende maling på bl.a. ure og instrumenter. Denne brug ophørte, da man opdagede, at arbejdere, der var beskæftiget med at male fx tal på urskiver, og som for at spidse penslen plejede at slikke på den, havde en øget forekomst af anæmi og knoglekræft.

Ved måling på et selvlysende ur fra denne tid målte man en aktivitet på 0,1 MBq

a) Hvor mange  atomer er der i uret?
Vi har vores formel a=k*n , men denne skal vi have omskrevet, og dette gør vi ved at dividere med k på begge sider, og derfor kommer den til at hedde n=a/k . Vi skal omskrive denne fordi vi kender både k og a.

(0,1*106)/(1,98*10-11)=5,05*1015


Da er derfor 5,05*1015 atomer i uret.

b)Hvad er massen af  i uret?

 

c)Beregn aktiviteten efter 5000 år


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2014 af mathon

c)
           \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! A(1,58\cdot 10^{11}\; s)=0,1\; MBq\cdot e^{-\left (1,98\cdot 10^{-11\; s} \right )\cdot\left ( 1,58\cdot 10^{11}\; s \right ) }=0,004379\; MBq=4,379\; {\color{Red} kBq}
          5000 år

          


Skriv et svar til: Atom opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.