Matematik

Hurtig hjælp - Matematik B!

25. august 2011 af 1c09 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa alle.

Jeg har en opgave der lyder:

a) For tovværk gælder, at der er en sammenhæng mellem brudstyrken og tovværkets diameter. For en bestemt type tovværk oplyses, at et tov med diameteren 20 mm har en brudstyrke på 6000 kg, samt at brudstyrken bliver 3,5 gange så stor, når tovværkets diameter bliver dobbelt så stor. Indfør passende betegnelser og opskriv et matematisk udtryk, der beskriver sammenhængen mellem diameter og brudstyrke.

Jeg kan simpelthen ikke gennemskue den, og jeg skal aflevere opgaven i morgen... Er der nogle der kan hjælpe mig?
På forhånd tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen f(x) , der beskriver sammenhængen mellem diameteren x og brudstyrken f(x) gælder der

f(20) = 6000 og at f(2x) = 3,5·f(x)

Tænk på en klasse af funktioner, der har den sidste egenskab.


Brugbart svar (2)

Svar #2
25. august 2011 af SuneChr

# 0  :    At komme i sidste øjeblik med sin opgave må blive ens eget ansvar, og man kan ikke forvente en FALCK-udrykning med udråbstegn.


Svar #3
25. august 2011 af 1c09 (Slettet)

Tak til Andersen11:)

Og til SECC: Dette her er bestemt heller ikke en FALCK-UDRYKNING!!! Nu forholder det sig tilfældigvis sådan at jeg har kæmpet med denne opgave længe, og har spurgt mange om hjælp... Og da jeg så nu har erfaret at jeg ikke kunne gennemskue opgaven, ville jeg høre om der var nogle der kunne forklare mig den - så hvis ikke du kan tåle at være oppe til den er over 22.00, uden at du skal blive sur over denne slags forummer (som der for i øvrigt er MANGE af!), så burde du måske gå i seng... Godnat til dig - forhåbentlig får du det rigtige ben ud af sengen i morgen, så vi andre ikke skal stå model til dine sure miner...


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

I den slags modelopgaver kommer man typisk ud for tre slags modeller:

lineær model:                  y = a·x + b

eksponentiel model:      y = b·ax

potensfunktionsmodel: y = b·xa

Afgør nu, hvilken af disse modeltyper, der kan opfylde egenskaben f(2x) = 3,5·f(x) og bestem så modellens parametre ud fra de givne oplysninger.


Svar #5
25. august 2011 af 1c09 (Slettet)

Det må da så være den eksponentielle model...

Y = b*a^x
 

Så: F(x) = 3,5 * f(x)           -          (F(x) i stedet for a^x)?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis man ser på den eksponentielle model f(x) = b·ax og beregner f(2x), får vi

f(2x) = b·a2x = b·(ax)2 = f(x)·ax ,

men det kan vi ikke skrive som k·f(x) , hvor k er uafhængig af x . Den eksponentielle model er derfor ikke den rette model at benytte.


Svar #7
25. august 2011 af 1c09 (Slettet)

Nå, okay. Så må det være den lineære model - hvilket også minder mig om at det også ville passe bedre eftersom begge værdier (brudstyrken og diameteren) stiger...
Så hvis man siger: Y=a*x+b...
F(2x)=3,5*f(x)     -     Det eneste jeg så ikke forstår er, hvad der sker med b-værdien... Jeg har jo kun sat noget ind på a's og x's plads...

F(2)=3,5*f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er heller ikke den lineære model, du skal bruge. Ved hjælp af udelukkelsesmetoden skulle du nu kunne komme videre.


Skriv et svar til: Hurtig hjælp - Matematik B!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.