Matematik

Model for udvikling

18. januar 2012 af Thichair (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg er gået lidt i stå med et delspørgsmål i denne opgave, så ville høre om folk er villig til at hjælpe mig.

Samtidig må I gerne sige om a'ern er korrekt konstrueret.

 

/Lars

Vedhæftet fil: model for udvikling.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Spm a) er korrekt regnet ud.

I spm b) skal man løse differentialligningen

dN/dt = 0,82 · 0,88t · N , med N(10) = 266

Det gøres nok lettest ved separation af de variable.


Svar #2
19. januar 2012 af Thichair (Slettet)

Du ved tilfældigvis ikke hvordan man udfører sepeartion af de variable på en ti-89?
Hvad menes der helt når du siger "med N(10) = 266"


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg gentog begyndelsesværdien N(10) = 266 fra opgaven.

Man kan løse opgaven i hånden.

(1/N) dN = 0,82 · 0,88t dt

∫ (1/N) dN = ∫ 0,82 · 0,88t dt

ln(N) = 0,82 · ∫ et·ln(0,88) dt = 0,82 · et·ln(0,88) / ln(0,88) + k = 0,82 · 0,88t / ln(0,88) + k

og så benyttes N(10) = 266 til at fastlægge k.


Svar #4
19. januar 2012 af Thichair (Slettet)

#3 okay du tager integralet, og ender med ligningen.

ln(N) = 0,82 · 0,88t / ln(0,88) + k

også indsætter jeg t=10 eller hvordan menes der.?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der menes, at konstanten k i den generelle løsning N(t) fastlægges ved den betingelse, at der skal gælde
N(10) = 266, dvs

ln(266) = 0,82 · 0,8810 / ln(0,88) + k


Svar #6
19. januar 2012 af Thichair (Slettet)

Okay har nu udregnet k til at være 0,17

hedder min forskrift for Nt) så N(t)=0,82*0,88t*0,17 eller hvordan ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg finder

k = ln(266) - 0,82 · 0,8810 / ln(0,88) = 7,36997

Man har så

ln(N(t)) = 0,82 · 0,88t / ln(0,88) + 7,36997 ,

og dermed

N(t) = e7,36997 · e0,82 · 0,88^t / ln(0,88)

 


Skriv et svar til: Model for udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.