Matematik

Find b

28. september 2013 af Sima123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg sidder med denne opgave, og må desværre melde pas. Jeg ved ikke hvordan jeg skal finde b. Er der nogen der kan hjælpe?

En parabel har ligningen y = 0,5x2 – 0,5x – 3 og en ret linje har ligningen x = 1,5x + b .

Bestem den værdi af b, hvor parablen og linjen har netop et fælles punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2013 af Erik Morsing (Slettet)

linien skal nok hedde y = 1,5x + b, og da du får at vide, at der kun er et fælles punkt, så løser du

½x2 - ½x -3 = 1,5x  + b, og finder den værdi, derr tilfredsstiller ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2013 af mathon

          Bestem den værdi af b, hvor parablen og linjen har netop et fælles punkt.

=

          Bestem den værdi af b, hvor linjen   y = 1,5x+b  er tangent til parablen  y = 0,5x2-0,5x-3

dvs
                f '(xo) = xo - 0,5 = 1,5               når xo er røringspunktets 1.koordinat, hvoraf xo beregnes.

                0,5xo2-0,5xo-3 = 1,5xo +       hvoraf b beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2013 af Sapfort (Slettet)

Mener du

Parablen:

y = 0,5x2 - 0,5x - 3

og

Linjen:

y = 1,5x + b

??


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2013 af peter lind

Du mener formodentlig y=1,5x+b. og 0,5*x2-0,5x-3 (ikke 0,5x*2-0,5x-3 som du rent faktisk skriver)

Hvis jeg har gættet rigtig

Hvis der kun er et fælles punkt skal ligningen 1,5x+b=0,5x2-0,5x-3 have en og kun en løsning

Hvis jeg har gættet forkert må du vende tilbage med den rigtige opgave


Svar #5
28. september 2013 af Sima123 (Slettet)

#4 Der står x i min opgave, som jeg har vedhæftet. Gør det nogen forskel ?


Svar #6
28. september 2013 af Sima123 (Slettet)

Hov den var ment til #1

Men hvis jeg sætter b alene på den anden side af lighedstegnet, så er jeg stadig ikke helt klar over hvad jeg skal gøre, da jeg jo ikke har en værdi for x at sætte ind?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2013 af Erik Morsing (Slettet)

du skal bare tænke på, at diskriminanten skal være 0, heraf kan du finde for hvilken værdi af b, det gælder


Svar #8
28. september 2013 af Sima123 (Slettet)

Jeg er klar over at d skal være lig med 0, men jeg forstår stadig ikke hvordan jeg kommer derhen. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2013 af Sapfort (Slettet)

Hvad er dine udregninger? Det kan nemlig ikke passe.


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. september 2013 af Sapfort (Slettet)

Ups #9 var en fejl.


Svar #11
28. september 2013 af Sima123 (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe med at finde b så d bliver 0?


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. september 2013 af peter lind

Flyt alt i ligningen over på samme side af lighedstegnet så ligningen har formen A*x2+B*x+C =0

Find frem til hvad A, B og C er i den fremkomne ligning. Brug formlen for diskriminanten og sæt resultatet = 0. Det giver en ligning til bestemmelse af b


Svar #13
28. september 2013 af Sima123 (Slettet)

Jeg har vitterligt stadig ikke den fjerneste idé om, hvad jeg skal. Det er ikke for at være til besvær, men jeg forstår det altså ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. september 2013 af Erik Morsing (Slettet)

så skal u først lære at løse en 2. gradsligning, se dette i din bog


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Diskriminanten = d = b2 - 4•a•c

Som der bliver nævnt i #12 flyt alt i de angivne ligninger så ligning kommer til at se ud som: ax2 + bx + c = 0

Ligning 1: y = 0.5x2 - 0.5x - 3

Ligning 2: x = 1.5x + b               (*er ikke lige sikker på hvorfor linjen ikke er y = 1.5x + b)

0.5x2 - 0.5x - 3 + 1.5x+b   (*samler ligning 1: og ligning 2:)

=  0.5x2 - x - 3 + b

=  0.5x2 - (x + b) - 3

d = -(1 + b)2 - 4• 0.5•(-3) = 0   (*bruger diskriminant forskriften og sætter lig med 0)

       -(1+b)2 + 6 = 0

      = -1 - √6 og -1 + √6

      


Svar #16
28. september 2013 af Sima123 (Slettet)

Nu spørger jeg måske dumt (igen), men betyder det så at b = 1,449490?


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#16

Den eksakte værdi er = -1 - √6 og -1 + √6 for b.

Når diskrimaneten er d = 0, så er der en dobbelt rod. #12 siger når man sætter d = 0 så finder man b..

d = -(1 + b)2 - 4• 0.5•(-3) = 0    Vi har et andet gradspolynomial som løses ved hjælp af løsningsformel som er:

(-b±√d)/ 2a   (Denne her formel er også i din bog)


Brugbart svar (0)

Svar #18
28. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Når man løser et andetgrads polynomial som har formen ax2 + bx + c, så skal man bruge diskriminanten og løsningsformel. Hvorfor hedder det "andetgrads", fordi ax2.

y = ax + b er et førstegrads polynomial fordi ax1 = ax.

I et andetgads polynomial kan der være højst 2 løsninger, og der er nogle regneregler som siger følgende.

Når d < 0 så er der ingen løsninger

Når d > 0 så er der 2 løsninger

Når d = 0 så er der dobbelt rod. F.eks. finder vi en løsning som er x = 3 for vores d = 0. Så husker vi lige løsningsformel (-b±√d)/ 2a   hvor du kan se ±, betyder x = -3 også er en løsning.

Husk: ax2 + bx + c

F.eks. 2x2 + 3x - 5

1) a = 2, b =3 og c = -5

2) Find diskriminanten:

d = b2 - 4ac

3) Find løsningerne ved:

(-b±√d)/ 2a


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15, #17

Der sjuskes alt for meget med fortegn, og det er en misforståelse at koble konstanten b sammen med koefficienten for x.

Parabelen har ligningen y = 0,5x2 - 0,5x - 3 og den rette linie har ligningen y = 1,5x + b (der er klart en typografisk fejl i det vedlagte). Linien og parabelen skal have netop eet skæringspunkt, så ligningen

0,5x2 - 0,5x - 3 = 1,5x + b 

skal have netop een løsning, dvs. at 2.-gradsligningen

0,5x2 - 2x -3 -b = 0 

skal have diskriminanten d = 0 , dvs

22 - 4·0,5·(-3-b) = 0 , eller

6 + 2b = -4 , eller

b = -5 .

Svaret i #15 og # 17 er helt forkert.


Brugbart svar (1)

Svar #20
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det hedder et andengradspolynomium og en andengradsligning på dansk.


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.