Matematik

Differentialligning, sidste spørgsmål.

30. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Se vedhæftet.

Da ligningen er seperet siger man,

sin(y)y' = sin(x)

sin(y)(dy/dx) = sin(x)

sin(y) dy = sin(x) dx

∫sin(y) dy = ∫sin(x) dx

-cos(y) = -cos(x) + k

Jeg går lidt i stå here, hvad gør jeg forkert.

Vedhæftet fil: differentialligning.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er korrekt indtil videre. Benyt begyndelsesbetingelsen y(1) = 1 til at bestemme k og løs så færdig.

Ligningen er separeret .


Svar #2
30. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Kan man sige:

-cos(y) = -cos(x) + k

y = x + k

1 = 1 + k

k = 0??

Så løsning er y = x?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det er ikke korrekt sluttet. Det er oplyst, at y(1) = 1 , så

-cos(y(1)) = - cos(1) + k ,

dvs

-cos(1) = -cos(1) + k,

og dermed 

k = 0 .


Svar #4
30. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

-cos(y) = -cos(x) + 0  for y(1) = 1

Kan man bare ophæve -cos(y) =  -cos(x) så det bliver y = x?? Eller hvordan er regnereglen?


Svar #5
30. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

I hvertfald tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal løse ligningen ordentligt.

Med k = 0 følger så, at

cos(y(x)) = cos(x) for alle x.

Heraf følger så, at

y(x) = x + p·2π (p heltallig) ,

eller

y(x) = -x + p·2π (p heltallig) .

Undersøg hvilke løsninger, der er kontinuert og kan opfylde betingelsen y(1) = 1 .


Svar #7
30. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#4

Jeg ved ikke hvorfor- det følger

cos(y(x)) = cos(x) for alle x.

Heraf følger så, at

y(x) = x + p·2π (p heltallig)  (*har aldrig set denne her ligning i mit liv og hvor den er indlysende i denne situation)

Jeg siger tak igen ihvertfald.. Prøver google det imorgen når jeg er lidt mere frisk.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

To tal a og b har samme cosinus , hvis og kun hvis

a = b + p·2π , (p heltallig) ,

eller

a = -b + p·2π , (p heltallig) .

Tegn enhedscirklen og få overblik. Der benyttes kun, hvad der kendes fra et gymnasiepensum.


Svar #9
30. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#8

Det kunne være pensum fra folkeskolen for min skyld, nogle ting forstår man bare ikke med det samme. Alt pensum i kurset er repetetion fra gymnasiet, også har man lige Taylor rækker. Det er ikke så meget fordi man ikke kan lægge 1 + 1 sammen men idenfikation. Jeg er ikke rainman, jeg kan ikke huske alt.

Det er også ligemeget jeg spurgte om man kunne  tage -cos(y) = -cos(x) ren algebraisk og sige, det er det samme som x = y, ligesom når man reducere ligninger når noget går med med noget andet. Men det kan man ikke.

Tak for hjælpen, jeg havde kigget på enhedscirklen før du bedte om at kigge på den.


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det er korrekt, man kan ikke uden videre fjerne cosinusfunktionerne. Derfor forsøger jeg at vise, hvordan man løser ligingen ud fra de givne oplysninger. Ved at tegne enhedscirklen, bør du let kunne se, hvilke tal der har samme cosinus.


Skriv et svar til: Differentialligning, sidste spørgsmål.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.