Matematik

eksponentiel udvikling

23. september 2009 af annarosenvang (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har en ligning:

y = 15,771*0,891^x

hvor x er holdbarheden for en rullepølse

og y er temperaturen

så har jeg et spørgsmål der hedder:

find den procentvise ændring i holdbarheden for rullepølsen når temperaturen øges med 2 grader celcius

????????????


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2009 af mathon

Fy = aΔx

hvor x er holdbarheden for en rullepølse og y er temperaturen  →  hvor x er temperaturen for en rullepølse

og y er holdbarheden

Fy = (y/yo) = 0,8912 = 0,793881

((y-yo)/yo)·100 = (0,793881 - 1)·100% ≈ -20,6%

dvs.
hvis rullepølsens opbevaringstemperatur øges med 2 grader celcius, formindskes holdbarheden med 20,6%


Svar #2
23. september 2009 af annarosenvang (Slettet)

jeg forstår simpelthen ikke din udregning. hvad står "F" for?

i følge mine udregninger der er x temperaturen, og y er holdbarheden. hvad er Yo?

jeg sidder bare helt fast i denne opgave, jeg kan slet ikke forstå noget af den længere.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2009 af mathon

det relevant brugbare
er
holdbarheden som en funktion af temperaturen

og ikke omvendt,
som du vist fejlagtigt har skrevet

.............

Fy er y-forholdet

yo er udgangsholdbarheden med hvilken der sammenlignes
............

a/b = c/d ⇔ (a-b)b = (c-d)/d
....
i anvendelse:
(y/yo) = 0,793881/1

(y-yo)/yo = (0,793881 - 1)/1

(y-yo)/yo ·100% = (0,793881 - 1) · 100%


Skriv et svar til: eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.