Matematik

Hyperbel og linje hvor a er konstant

03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

 Hej!

En hyperbel har ligningen y=1/x og en linje y=-x+a, hvor a er konstant.

hvis man gerne vil finde hvilke værdier af a hyperblen og linjen har ét skæringspunkt skal jeg vel gøre dette:

1/x = -x+a

(1/x)-x=a


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, og man skal så se på, for hvilke værdier af a har diskriminanten for den resulterende 2.-gradsligning 2 løsninger.


Svar #2
03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

Så faktisk skal jeg lave den om til en 2.gradsligning.

0=-x^2+ax-1

hvor a=1 ikke sandt?

Skal jeg så indtaste tilfældige tal ind og prøve mig frem? Der må da være en nemmere måde for tænk man sidder til eksamen og man ikke har tilstrækkelig tid til dette?


Svar #3
03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

jeg  jeg skal vel isolere på følgende måde:

(1)^2-(4*a*-1)=0 


Svar #4
03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

 Jeg er gået i stå


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Konstanten a er ikke nødvendigvis lig med 1. Du formulerede opgave således, at du ville undersøge, for hvilke værdier af a der er to skæringspunkter mellem hyperbelen og den angivne linie.

Ligningen af 2. grad er

x2 -ax +1 = 0 , som har diskriminanten

d = a2 -4 = (a + 2)(a - 2) .

Diskriminanten er her et 2.-gradspolynomium i a. Det oprindelige problem har 2 skæringspunkter, når d > 0, dvs når

(a + 2)(a - 2) > 0 , dvs

når a < -2 eller a > 2 . Polynomiet a2 -4 er positivt, når vi er udenfor intervallet bestemt af de to rødder -2 og 2.


Svar #6
03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

 "Polynomiet a2 -4 er positivt, når vi er udenfor intervallet bestemt af de to rødder -2 og 2."

Men den skal vel være positiv når d skal være større end nul dvs. at skæringspunkterne må give positive rødder? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Polynomiet a2 -4 er værdien af diskriminanten d for den 2.-gradsligning, der bestemmer x-koordinaterne for skæringspunkterne mellem hyperbelen og den rette linie y = -x + a , og d er > 0 , for a < -2 eller for a > 2 .

Man kan tænke sig a varieret ved at betragte den rette linie y = -x parallelforskudt op eller ned langs y-aksen. Værdien af a er da liniens skæringspunkt med y-aksen. Hvis a er meget lille, dvs negativ med numerisk stor værdi, (f.eks a = -20), skærer linien hyperbelen i to punkter på den venstre hyperbelgren. Parallelforskyder vi linien opad langs y-aksen, dvs gør vi a mindre, nærmer de to skæringspunkter på den venstre hyperbelgren sig hinanden, og netop for a = -2 falder de sammen i eet punkt, nemlig punktet (-1 ; -1). Parallalforskyder vi yderligere opad, bliver a nu større end -2, og der er ingen skæringspunkter med hyperbelen, førend a når værdien +2, hvor linien lige netop rører den højre hyperbelgren i punktet (1 ; 1). Gør vi a større end +2, er der to skæringspunkter med den højre hyperbelgren.


Skriv et svar til: Hyperbel og linje hvor a er konstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.