Matematik

Eksponentiel udvikling

11. januar 2011 af bulldoz (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg fik e spørgsmål, hvor jeg skal bestemme konstanterne a og b.

Det eneste jeg ved at funktionen c bestemmer koncentrationen som funktion af tiden t og har forskriften

c(t) = b * a^t

så har jeg en tabel, hvor der står x og y værdierne.

er der nogen der har en ide til hvordan man løser opgaven


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. januar 2011 af Liniett (Slettet)

 er der tale om regression? eller har du kun (x1,y1) og (x2,y2)?


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

To støttepunkter er nok, når der er to ubekendte, a og b.

Indsæt to støttepunkter fra tabellen i c(t) og løs de to ligninger med to ubekendte. Du kommer undervejs til at tage en logaritme på begge sider af lighedstegnet.


Svar #3
11. januar 2011 af bulldoz (Slettet)

jeg har (x1,y1) (x2,y2)


Svar #4
11. januar 2011 af bulldoz (Slettet)

(1, 7,10) og (2, 3,64)


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

Så skal du bruge metoden i #2. Brug f.eks. støttepunkterne (1,2) og (10,64).

Det skal give det samme, hvis du vælger (1,2) og (7,3) eller (7,3) og (10,64); men det er god praksis at vælge punkterne så langt fra hinanden som muligt.


Svar #6
11. januar 2011 af bulldoz (Slettet)

Men vi har desværre ikke lært om logaritmer endnu


Svar #7
11. januar 2011 af bulldoz (Slettet)

Men ellers mange tak for hjælpen :) prøver at finde ud af det, når jeg kommer til skolen


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. januar 2011 af Liniett (Slettet)

 har du  2 koordinater bruger du formlen:

Bestemmelse af a:( log (y2/y1))/(log(x2/x1)=a og derefter findes b vha formlen: y1/(x1^a) =b


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. januar 2011 af Liniett (Slettet)

 du skal bruge log på din lommeregner


Svar #10
11. januar 2011 af bulldoz (Slettet)

jeg har ellers brugt den her (y2 - y1)^(1/(x2-x1)). men nu har jeg jo kun a.

a =(3,64/7,10)^(1/(2-1))
a = 0,5126

c(t) = b * a^t
c(t) = b * 0,5126^t

er så b:

b =7,10/(1^0,5126)
b = 7,10


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. januar 2011 af AskTheAfghan

#10

Den ser korrekt ud :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
12. januar 2011 af AskTheAfghan

#10 & 11

Sorry, jeg kom til at tjekke for hurtigt uden at tænke..

f(x) = b*ax <=>

y0 = b*ax0

... hvor     b  = y0/(a^x0)

                a  = (y1/y2)^(1/(x1-x2))

                x0 = [log(y0/b)]/[log(a)], og y0/b > 0


Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.